Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι αδυναμίες του «greek deal» και τα ομόλογα

Η συμφωνία έχει στοιχεία που είναι θετικά για τα νέα ελληνικά ομόλογα, αλλά δεν αποτελεί το οριστικό τέλος της κρίσης. Το μεγάλο βάρος του χρέους, οι τράπεζες και η δυνατότητα νέας αναβολής.

Oι αδυναμίες του «greek deal» και τα ομόλογα
  • Lex

Κάθε ολοκαίνουργιο σχέδιο για την επίλυση του προβλήματος χρέους της Ελλάδας κουβαλάει μαζί του ένα φορτίο από χαμένες προθεσμίες, συμβιβασμούς της τελευταίας στιγμής και επιμηκύνσεις.

Η ηχηρή διακήρυξη της ευρωζώνης ότι η τελευταία συμφωνία αποτελεί το τέλος της κρίσης μπορεί συνεπώς να αγνοηθεί.

Το χρέος της Ελλάδας συνεχίζει να ανέρχεται στο 178,6% του ΑΕΠ. Η αποπληρωμή δεν έχει ακυρωθεί, απλά έχει μετατεθεί κατά μια δεκαετία. Η οικονομική συνεργασία ανάμεσα στην Ε.Ε. και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που εργάστηκαν μαζί στις δύο πρώτες διασώσεις της χώρας, δεν ευοδώθηκε.

Η συμφωνία έγινε για να νιώσουν οι επενδυτές ότι το χρέος είναι βιώσιμο προτού λήξει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης το καλοκαίρι. Είναι στην καλύτερη περίπτωση ένα προκάλυμμα.

Ναι, η χώρα βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική θέση. Η αποπληρωμή δανείων €100 δισ. θα ξεκινήσει το 2033, η πληρωμή τόκων πήρε αναβολή και θα εκταμιευτούν χρήματα. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα έχει πολύ λίγο χρέος να αποπληρώσει βραχυπρόθεσμα και αρκετά αποθέματα για να «τρέξει» τη χώρα για δύο χρόνια.

Είναι και τα δύο θετικά για τα ομόλογα που μόλις εξέδωσε η Ελλάδα και για αυτά που ελπίζει να πουλήσει στο μέλλον. Η απόδοση του επταετούς ομολόγου που εκδόθηκε το Φεβρουάριο έχει υποχωρήσει από το 4,3% στο 3,7%.

Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 2% φέτος, αλλά η σταθερότητα βασίζεται στις πολύ μεγάλες ωριμάνσεις και τα χαμηλά επιτόκια. Οι αγορές βλέπουν τις τράπεζες κάπως αδύναμες ακόμα. Η Πειραιώς, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας με βάση το ενεργητικό, έχει πάνω από €30 δισ. μη εξυπηρετούμενα δάνεια και κεφαλαιοποίηση μόλις €1,3 δισ. Η ιδέα πως η ελληνική κρίση αποτελεί πλέον παρελθόν είναι μάλλον βιαστική.

Χωρίς μια διαγραφή χρέους ή μια σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με τον ρυθμό της ανάπτυξης, το βάρος δεν θα μειωθεί. Για τους επενδυτές, το καλύτερο κομμάτι αυτού του σχεδίου είναι η επιλογή να μεταθέσει τη λύση του προβλήματος για μια ακόμα φορά όταν φτάσει το 2033.

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v