Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πραγματικό πρόβλημα της συμφωνίας CDU-CSU

Ενα επικίνδυνο ντόμινο μπορεί να αποτελέσει την αρχή του τέλους στην ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ζώνης Σένγκεν. Η συναίνεση Μέρκελ σε αυτό η ίδια είχε χαρακτηρίσει «παράνομο».

Για να σώσει τον κυβερνητικό της συνασπισμό η Μέρκελ έπρεπε να δώσει κάτι στο CSU. Και ενέδωσε στη δημιουργία των κέντρων εξέτασης αιτημάτων ασύλου από πρόσφυγες, τονίζει στο βίντεο ο Peter Spiegel.

Ως τώρα ωστόσο η ίδια διαφωνούσε με την ιδέα λέγοντας ότι αντιτίθεται στους κανόνες της ΕΕ για τα ανοικτά σύνορα στη ζώνη Σένγκεν. Υποστήριζε μάλιστα ότι οι φραγμοί στην κίνηση στα γερμανικά σύνορα είναι «ανάθεμα» και ενάντια στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Κι’ όμως τελικά συναίνεσε.

Στην πραγματικότητα υπέκυψε κόντρα σε μια θεμελιώδη αρχή και οι συνέπειες θα είναι σημαντικές. Ηδη ο αυστριακός καγκελάριος δηλώνει ότι αν υπάρξουν συνοριακοί έλεγχοι στη Γερμανία θα ακολουθήσει η Αυστρία.

Αν ακολουθήσει ντόμινο η συνολική ιδέα της ελεύθερης κίνησης εντός Ευρώπης αρχίζει να καταρρέει. Το είχε προβλέψει και τώρα αυτό που η ίδια φοβόταν απειλείται από τις ίδιες τις αποφάσεις της…

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v