Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι είναι τελικά το soft Brexit που εισηγείται η Μέι

Ποιες είναι βασικές επιλογές για την περίοδο μετά την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και γιατί δημιουργούνται δυσαρέσκειες τόσο στη Μεγάλη Βρετανία όσο και στη γηραιά ήπειρο. Οι κρίσιμες επιλογές και τα ρίσκα.

Το Brexit σημαίνει Brexit έλεγε πάντα η βρετανίδα πρωθυπουργός και τώρα ήρθε η στιγμή να δούμε τι εννοεί, σχολιάζει στο σχετικό βίντεο ο Chris Giles των Financial Times, αναλύοντας τις δηλώσεις της Τερέζα Μέι αλλά και τα «κενά» που αφήνει.

Στην πράξη, σημειώνει η Μεγάλη Βρετανία θα καταργήσει το σύνολο των κανονισμών της ΕΕ αλλά στη συνέχεια θα επανέλθει σε ένα μεγάλο αριθμό εξ αυτών. Στα αγαθά η κατάσταση με βάση τη «Λευκή Βίβλο» είναι -αν και δεν λέγεται- περίπου όπως η «ενιαία αγορά», αλλά με άλλο όνομα, ένας τύπος κοινού «εγχειριδίου κανόνων».

Σε ότι αφορά τις υπηρεσίες η Μεγάλη Βρετανία ζητά να ισχύουν πολλές από τις υφιστάμενες ρυθμίσεις, ενώ στον χρηματοπιστωτικό κλάδο η χώρα έκανε πίσω στις φιλοδοξίες της: αντί να ζητά κοινή αναγνώριση του αποτελέσματος των ρυθμιστών δηλώνει ότι μπορεί να υπάρξει ένα ενισχυμένο καθεστώς ισοδυναμίας. Ωστόσο αν δει κανείς τις λεπτομέρειες στην πραγματικότητα αυτά τα δυο είναι παρόμοια.

Το πραγματικό ερώτημα είναι: θα περπατήσει; Η πραγματική δυσκολία είναι ότι ενώ οι οπαδοί του Brexit λένε ότι το σχέδιο τους κρατά «πολύ κοντά στην Ευρώπη» στην άλλη πλευρά της Μάγχης θα πουν ότι υπάρχει πολύ «επιλογή» (cherrypicking) με την Μεγάλη Βρετανία να αποκλείει τον εαυτό της σε τομείς που επιθυμεί, όπως η ελευθερία μετακίνησης και να παραμείνει κοντά στην ΕΕ σε αυτούς που τη συμφέρει.

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v