Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι Βρυξέλλες σφίγγουν τα λουριά για τη «χρυσή βίζα»

Η Κομισιόν ανησυχεί ότι τα προγράμματα χορήγησης υπηκοότητας έναντι επενδύσεων ανοίγουν την πόρτα για ξέπλυμα χρήματος. Στο στόχαστρο η Μάλτα και τα διαβατήρια σε Ρώσους. Πως θα επηρεαστεί η Ελλάδα.

Οι Βρυξέλλες σφίγγουν τα λουριά για τη «χρυσή βίζα»

Oι Βρυξέλλες ετοιμάζουν να πάρουν αυστηρά μέτρα κατά κρατών μελών, μεταξύ των οποίων η Μάλτα και η Κύπρος, που χορηγούν υπηκοότητα σε πλούσιους πολίτες χωρών που δεν ανήκουν στο μπλοκ, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από τη Ρωσία.

H Βέρα Τζούροβα, η Ευρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης, δήλωσε στους Financial Times ότι τα προγράμματα «πώλησης υπηκοότητας» σε οκτώ κράτη μέλη θα βρεθούν στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών στο πλαίσιο μιας ευρύτερης επιχείρησης κατά του ξεπλύματος χρήματος και της διαφθοράς.

Η ίδια αναφέρθηκε επίσης στις ανησυχίες για την προέλευση του πλούτου των Ρώσων πολιτών που υποβάλλουν αίτημα για την απόκτηση ρωσικής υπηκοότητας.

«Σε περίπτωση που υπάρχει η οποιαδήποτε αμφιβολία, κανένα πρόσωπο δεν πρέπει να έχει το προνόμιο της υπηκοότητας» τόνισε η κα. Τζούροβα στους Financial Times. «Δεν έχουμε τη δύναμη να απαγορεύσουμε μια τέτοια πρακτική, αλλά έχουμε την υποχρέωση να επιβάλουμε αυστηρές προϋποθέσεις στα κράτη μέλη ώστε να είναι προσεκτικά. Χορηγούν υπηκοότητα για ολόκληρη την Ευρώπη» πρόσθεσε.

Tα κράτη μέλη με προγράμματα παραχώρησης «υπηκοότητας με επένδυση» περιλαμβάνουν εκτός από την Μάλτα και την Κύπρο, την Αυστρία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Λετονία, τη Λιθουανία και την Πορτογαλία.

Τα προγράμματα αυτά μπορεί να απαιτούν από τους ενδιαφερόμενους την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων σε περιουσία ή ομόλογα. Ως αντάλλαγμα επιτρέπουν στους κατόχους των διαβατηρίων να εργάζονται και να ζουν σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. και να κινούνται ελεύθερα εντός της ζώνης Σέγκεν. 

Τα κράτη της Ε.Ε. είναι ελεύθερα να θέσουν τα δικά τους κριτήρια για την υπηκοότητα. Αλλά η Κομισιόν θα δημοσιεύσει έκθεση το φθινόπωρο που είναι πιθανό να επιρρίπτει ευθύνες στα προγράμματα που δεν πραγματοποιούν επαρκή έλεγχο στους αιτούντες και στην προέλευση του πλούτου τους. 

Η έκθεση είναι μέρος μιας γενικότερης προσπάθειας να καταπολεμηθεί το ξέπλυμα χρήματος, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, η οποία έχει σαν στόχο να ενισχύσει τα προληπτικά μέτρα κατά του παράνομου χρήματος. 

Ηχηρά σκάνδαλα με ξέπλυμα χρήματος από τράπεζες στη Μάλτα και τη Λετονία έχουν δημιουργήσει αρνητική δημοσιότητα για τα προγράμματα χορήγησης υπηκοότητας, στρέφοντας την προσοχή στην έλλειψη ελέγχου στα ρωσικά κεφάλαια που εισέρχονται στις χώρες της Ε.Ε.

Η κα. Τζούροβα ανέφερε πως είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για το πρόγραμμα της Μάλτα, στο οποίο ένα πρόσωπο μπορεί να κερδίσει την υπηκοότητα έναντι 650.000 ευρώ στο αναπτυξιακό ταμείο της χώρας και την αγορά ή ενοικίαση ακίνητης περιουσίας, καθώς και έναντι επενδύσεων τουλάχιστον 150.000 ευρώ σε μετοχές και ομόλογα. Οι συγγενείς μπορούν να προστεθούν και αυτοί με μια επιπρόσθετη χρέωση 25.000 με 50.000 ευρώ το άτομο. 

«Είναι μεγάλη ανησυχία όταν ένας Ρώσος πολίτης ο οποίος έχει εργαστεί όλη του τη ζωή ως διοικητικός υπάλληλος μεσαίας ή ανώτερης βαθμίδας, όπου οι μισθοί δεν είναι πολύ υψηλοί, έχει ξαφνικά χρήματα να αγοράσει υπηκοότητα στη Μάλτα» σημείωσε η Επίτροπος. 

Το πρόγραμμα της Μάλτας, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2014, έχει φέρει 590 εκατ. ευρώ στη χώρα με πάνω από 700 επενδυτές, σύμφωνα με την κυβερνητική υπηρεσία που έχει αναλάβει το πρόγραμμα. 

Η μαλτέζικη κυβέρνηση έχει αρχίσει να δημοσιεύει ονόματα που έλαβαν την υπηκοότητα. Το 2016 η λίστα περιελάμβανε τον Μπόρις Μιντς, τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο και ιδιοκτήτη της επενδυτικής εταιρείας O1 Group, καθώς και του Αρκάντι Βόλοζ, του ιδρυτή της Yandex, της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης στη Ρωσία.

Τον Μάρτιο, έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας διαπίστωσε ότι τα προγράμματα υπηκοότητας ενέχουν «μεγάλο ρίσκο διαφθοράς» για την Ε.Ε.

«Θέλουμε τα κράτη να κάνουν τον έλεγχο που πρέπει και να μην επιτρέπουν σε εγκληματίες να έρχονται στην Ευρώπη και να έχουν ίσα δικαιώματα με ανθρώπους που ήρθαν πριν από χρόνια, που εργάζονται, που πληρώνουν φόρους και έχουν παιδιά και πρέπει να περιμένουν για υπηκοότητα» σημείωσε η κα. Τζούροβα. 

Οι «χρυσές βίζες» αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό μερίδιο των νέων διαβατηρίων της Ε.Ε. Το 2016, 994.800 αιτούντες έλαβαν υπηκοότητα στην Ε.Ε., σύμφωνα με τη Eurostat, με μόλις το 0,1% των αιτήσεων να έχει δοθεί μέσω των εν λόγω προγραμμάτων. 

Το Επενδυτικό Συμβούλιο Μετανάστευσης, το σώμα που εκπροσωπεί τους επενδυτές και τις κυβερνήσεις που συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά, επιμένει ότι τα πιο δημοφιλή προγράμματα, στην Αυστρία, τη Μάλτα και την Κύπρο, δεν δημιουργούν κινδύνους ασφαλείας για την Ευρώπη. 

«Σημαντικός χρόνος και κεφάλαιο δαπανώνται από εταιρείες και κυβερνήσεις για να διασφαλιστεί ότι τηρούνται τα πιο αυστηρά επίπεδα ασφαλείας και ελέγχων από τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες υπηρεσίες ασφαλείας» επισήμανε ο Ντιμίτρι Κοτσένοφ, πρόεδρος της IMC. 

Η κα. Τζούροβα επισήμανε πως η Επιτροπή θα εργαστεί ταχύτερα στην επικαιροποίηση της μαύρης λίστας με τις χώρες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ξεπλύματος χρήματος. Η Ρωσία δεν βρίσκεται στη λίστα αυτή τη στιγμή. 

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v