Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Νορβηγία και τα διλήμματα για το κοίτασμα των $100 δισ.

Η μεγαλύτερη ανακάλυψη πετρελαίου των τελευταίων τριών δεκαετιών αντί να προκαλέσει ενθουσιασμό ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση. Η ανάγκη για καθαρά καύσιμα συγκρούεται με τα μεγάλα κέρδη.

Στη μέση της Βόρειας Θάλασσας αναγεννιέται η βιομηχανία πετρελαίου της Νορβηγίας. Το πεδίο Johan Sverdrup είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη της χώρας εδώ και τρεις δεκαετίες. Περιέχει 2,7 δισ. βαρέλια πετρελαίου και μπορεί να αποφέρει στη χώρα 100 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πενήντα χρόνια.

Όπως θυμίζει το παραπάνω βίντεο, η χώρα ανακάλυψε για πρώτη φορά «μαύρο χρυσό» το 1969. Καθώς όμως τώρα ετοιμάζεται να ξεκινήσει την παραγωγή στο Johan Sverdrup μια περιβαλλοντική συζήτηση έχει αρχίσει για το πόσο ακόμα μπορεί να παράγει πετρέλαιο.

Υπό την πίεση της κοινής γνώμης η κρατική Equinor επέλεξε την «καθαρή» λύση της χρήσης υδροηλεκτρικής ενέργειας για την πλατφόρμα εξόρυξης, αντί για τις «βρόμικες» τουρμπίνες αερίου. Ετσι, όπως εξηγείται παράγεται κλιματικό αποτύπωμα μόλις 0,67 κιλών ανά βαρέλι, αντί του μέσου όρου των 18 κιλών.

Σε κάθε περίπτωση, καθώς τα περισσότερα πεδία της Νορβηγίας εξαντλούνται τα επόμενα χρόνια και οι πιέσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις αυξάνονται αυτό το πεδίο θα μπορούσε να είναι η τελευταία μεγάλη στιγμή για τη βιομηχανία της χώρας.

Πιθανότητες να βρεθεί ένα τέτοιο κοίτασμα στο μέλλον υπάρχουν, αλλά διαρκώς βαίνουν μειούμενες, εξηγείται. Γι’ αυτό η εταιρεία θα πρέπει να είναι σε θέση να αξιοποιήσει και το μικρότερο κοίτασμα, καθώς θα προχωρά.

Σε κάθε περίπτωση, τα ερωτήματα γύρω από τη βιομηχανία που μετέτρεψε τη Νορβηγία σε μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου ακούγονται όλο και δυνατότερα...

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v