Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπορούμε τελικά να σώσουμε τα δάση;

Κάθε χρόνο ο κόσμος χάνει εκατομμύρια τετραγωνικά δασικών εκτάσεων. Κινήσεις για αντιμετώπιση της αποψίλωσης γίνονται, αλλά πόσο αποδοτικές είναι;

Από το 1990 και έπειτα ο πλανήτης έχει χάσει περισσότερα από 118 εκατομμύρια εκτάρια δάσους, μια έκταση περίπου όσο η Λιβύη.

Ο ρυθμός αυτός έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, αλλά μεταξύ 2010 και 2020 χάσαμε ακόμα περίπου 47 εκατομμύρια εκτάρια.

Ωστόσο, γίνονται κινήσεις για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών. Στη Σύνοδο Κορυφής COP26 του περασμένου Νοεμβρίου, περισσότεροι από 100 ηγέτες δεσμεύτηκαν να σταματήσουν την καταστροφή των δασών του πλανήτη.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι χώρες που φιλοξενούν πάνω από το 85% των δασών του κόσμου θα σταματήσουν, και ακόμη και θα αντιστρέψουν, την απώλεια δασών μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Όμως, δεσμεύσεις για την αποψίλωση των δασών έχουν δοθεί στο παρελθόν και δεν τηρήθηκαν.

Μια εναλλακτική λύση θα ήταν η παροχή κινήτρων για την προστασία των δασών και όχι η επιβολή ποινών για την καταστροφή τους. Δείτε στο βίντεο των Financial Times πώς ακριβώς λειτουργεί αυτή η ιδέα και ποια είναι τα προτερήματα και τα ελαττώματά της.

© The Financial Times Limited 2022. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v