Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανία: Ποια πρέπει να είναι τώρα η στρατηγική της Ευρώπης

Το Κίεβο ανησυχεί πως αυξάνεται η κόπωση του πολέμου στις ΗΠΑ και στην ΕΕ. Η σημασία των «εντυπώσεων» πέραν της ουσίας. Ποιες κινήσεις θα στείλουν μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν αναλύει το Editorial των FT.

Ουκρανία: Ποια πρέπει να είναι τώρα η στρατηγική της Ευρώπης
  • The editorial board

Στο Κίεβο επικρατεί νευρικότητα. Η αντεπίθεση που η Ουκρανία ήλπιζε ότι θα άρχιζε να διώχνει τα ρωσικά στρατεύματα -και θα πείσει τους συμμάχους της ότι υποστηρίζουν έναν νικητή- δεν έχει φέρει την προσδοκώμενη πρόοδο. Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας αποκάλεσε την κατάσταση στο έδαφος «αδιέξοδο», αν και υπήρξαν κάποια σημάδια προόδου τις τελευταίες ημέρες.

Το επόμενο πακέτο βοήθειας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον μεγαλύτερο υποστηρικτή της, τις ΗΠΑ, βρίσκεται σε εκκρεμότητα λόγω διαμάχης στο Κογκρέσο. Η σύρραξη Ισραήλ-Χαμάς απορροφά την προσοχή πολλών δυτικών πρωτευουσών. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανησυχεί ότι ο πόλεμος στη χώρα του έχει γίνει «σαν μια παράσταση» που οι σύμμαχοί της έχουν κουραστεί να παρακολουθούν.

Στην πραγματικότητα, η υποστήριξη προς την Ουκρανία παραμένει σταθερή στις τάξεις της αμερικανικής και ευρωπαϊκής ηγεσίας. Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, διέψευσε μια έκθεση σύμφωνα με την οποία αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ είχαν αρχίσει μυστικά να συνομιλούν με το Κίεβο για το τι θα μπορούσαν να συνεπάγονται πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία -αν και προειδοποίησε για πλήγμα στις στρατιωτικές προοπτικές της Ουκρανίας, αν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει σύντομα τη βοήθεια.

Ένα μεγαλύτερο ερώτημα είναι πόσο μπορεί να διατηρηθεί η δέσμευση σε ανώτατο επίπεδο, αν, όπως φαίνεται όλο και πιο πιθανό, ο πόλεμος παραταθεί. Μια ακόμη πιο ανησυχητική προοπτική είναι η πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Σε καιρό πολέμου, η αντίληψη μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με την πραγματικότητα. Υπάρχουν συγκεκριμένα οικονομικά και στρατιωτικά βήματα που πρέπει να κάνουν οι δυτικοί σύμμαχοι, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στο να πείσουν την Ουκρανία για τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή τους. Θα αποτελούσαν επίσης μια ισχυρή επίδειξη για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μπορεί να αισθάνεται προς το παρόν ότι οι πιθανότητες έχουν μετατοπιστεί υπέρ του στο στοίχημα ότι μπορεί να αντέξει περισσότερο από τη Δύση.

Η ΕΕ πρέπει να βρει γρήγορα έναν τρόπο να συμφωνήσει για το Ταμείο ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, που συνεπάγεται χρηματοδότηση για τέσσερα χρόνια -παρέχοντας κάποια εγγύηση για μελλοντική δυτική βοήθεια-, αν και μια απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου έχει περιπλέξει τα σχέδια των Βρυξελλών για δημοσιονομική ενίσχυση από τα κράτη-μέλη. Το μπλοκ θα πρέπει επίσης να επισπεύσει τα σχέδια που συμφωνήθηκαν τον περασμένο μήνα για τη χρήση δισεκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη που προκύπτουν από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Οι Βρυξέλλες συζητούν τώρα έναν 12ο γύρο κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των ρωσικών εισαγωγών διαμαντιών. Ωστόσο, η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν περισσότερα για να κλείσουν τα παραθυράκια και να αυστηροποιήσουν τα υφιστάμενα μέτρα -συμπεριλαμβανομένου του κρίσιμου πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, το οποίο, όπως ανέφεραν οι Financial Times, καταστρατηγείται σχεδόν πλήρως. Η ΕΕ πρέπει να χτυπήσει σκληρότερα τη μεταφορά κρίσιμης τεχνολογίας, όπως τα μικροτσίπ, και να δαπανήσει περισσότερα για την επιβολή των τελωνειακών ελέγχων στα σύνορά της.

Στο στρατιωτικό μέτωπο, οι σύμμαχοι πρέπει να επιταχύνουν την παραχώρηση μαχητικών αεροσκαφών και την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων, ώστε να παρέχεται ζωτικής σημασίας αεροπορική κάλυψη στις χερσαίες δυνάμεις.

Χρειάζονται μια πιο συστηματική προσέγγιση για την προμήθεια όπλων -αντί να δωρίζουν απλώς αποθέματα πλεονασματικών και ξεπερασμένων όπλων. Οι πρωτεύουσες της ΕΕ θα πρέπει να κινητοποιήσουν επενδύσεις και να πείσουν τους κατασκευαστές όπλων να επεκτείνουν την παραγωγική τους ικανότητα, με κοινές παραγγελίες για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Ο στρατηγός Βαλερί Ζαλούζνι, αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, έχει παράσχει μια χρήσιμη λίστα με τα εργαλεία ηλεκτρονικού πολέμου υψηλής τεχνολογίας που χρειάζεται το Κίεβο για να ανατρέψει τη στρατιωτική ισορροπία.

Τέλος, οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να καλέσουν την Ουκρανία να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, παρά τα εμπόδια από την Ουγγαρία, στη Σύνοδο Κορυφής τον επόμενο μήνα. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ, ο οποίος πραγματοποίησε αποστολή καθησύχασης στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα, χαρακτήρισε αυτή την ημέρα «θεμελιώδη».

Μόλις τελειώσει ο πόλεμος, η Ουκρανία πρέπει να γνωρίζει ότι βρίσκεται σε μια πορεία προς την πλήρη ένταξη στην «ευρωπαϊκή οικογένεια». Μέχρι τότε, το Κίεβο χρειάζεται τη σιγουριά ότι οι σύμμαχοί του είναι έτοιμοι να του παράσχουν τη βοήθεια που χρειάζεται για να επικρατήσει -ή για να εισέλθει σε τυχόν διαπραγματεύσεις με το ισχυρότερο δυνατόν χέρι.

© The Financial Times Limited 2023. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v