Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aεροπλάνα, βαπόρια και... δορυφόροι στη μάχη για την πρόγνωση καιρού

Πώς η πρόοδος στη συγκέντρωση και διαχείριση δεδομένων βοηθούν στην προετοιμασία για τη μεγάλη κλιματική αλλαγή. Η τεχνολογία που αποδείχτηκε «game changer».

Η ποιότητα και η ποσότητα των δεδομένων που διαθέτουν τα μετεωρολογικά κέντρα του κόσμου δεν ήταν ποτέ καλύτερη. Αστερισμοί δορυφόρων και συστοιχίες οργάνων συλλέγουν τεράστιους όγκους δεδομένων σε ξηρά και θάλασσα. Εκατοντάδες εκατομμύρια παρατηρήσεις γίνονται κάθε μέρα, όπως εξηγεί το παραπάνω βίντεο των Financial Times.

Οι κορυφαίοι φορείς για το κλίμα χρησιμοποιούν υπερυπολογιστές και πολύπλοκα μαθηματικά μοντέλα για την επεξεργασία αυτών των δεδομένων και το συμπέρασμα είναι ομόφωνο: θερμοκρασίες ρεκόρ αρκετά πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Μια συγκεκριμένη τεχνολογία συλλογής δεδομένων έχει αποδειχθεί «game changer» για τους επιστήμονες: Περίπου 100 μετεωρολογικοί δορυφόροι σε διάφορα διαστημικά αεροσκάφη καταγράφουν στοιχεία τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα έμεναν κρυφά. 

Ωστόσο, όσο σημαντικοί και αν είναι οι δορυφόροι η συμβατική παρατήρηση και η δειγματοληψία στην επιφάνεια της Γης είναι αναγκαία για την επαλήθευση των δορυφορικών δεδομένων και την καταγραφή λεπτομερειών που δεν είναι ορατές από το διάστημα.

© The Financial Times Limited 2024. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v