Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσουνάμι «προεκλογικών» εκδόσεων εταιρικού χρέους στις ΗΠΑ

Το ορόσημο των εκλογών ανατρέπει τα χρονοδιαγράμματα και αναγκάζει τις εταιρείες να επισπεύσουν τις κινήσεις τους φοβούμενες το... άγνωστο. Τα στοιχήματα που μπαίνουν για τον δείκτη Vix.

Τσουνάμι «προεκλογικών» εκδόσεων εταιρικού χρέους στις ΗΠΑ
  • της Harriet Clarfelt (Νέα Υόρκη)

Οι εταιρείες σπεύδουν να καλύψουν τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες πριν από τις φετινές εκλογές στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να προλάβουν πιθανή αστάθεια της αγοράς στα τελικά στάδια της προεδρικής κούρσας.

Οι εταιρικοί δανειολήπτες έχουν εκδώσει μέχρι στιγμής φέτος ομόλογα σε δολάρια αξίας 606 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG, ποσό αυξημένο κατά δύο πέμπτα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023 και το υψηλότερο ποσό συνολικά από τουλάχιστον το 1990.

Τραπεζίτες και επενδυτές δήλωσαν ότι οι εταιρείες παρακινούνται να δανειστούν από τα χαμηλότερα spreads των τελευταίων ετών - αναφερόμενοι στη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων του αμερικανικού εταιρικού χρέους και των αντίστοιχων κρατικών ομολόγων. Πρόσθεσαν όμως ότι η προοπτική μιας αμφίρροπης εκλογικής αναμέτρησης ώθησε τις εταιρείες να επισπεύσουν τα σχέδιά τους, αντί να διακινδυνεύσουν να βρεθούν σε δυνητικά ακριβότερες αγορές αργότερα μέσα στο έτος.

«Βρισκόμαστε περίπου δύο μήνες μπροστά από αυτό που θα θεωρούσα ως κανονικό χρονοδιάγραμμα για την έκδοση ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας», δήλωσε ο Teddy Hodgson, συν-επικεφαλής της παγκόσμιας κοινοπραξίας χρέους επενδυτικής βαθμίδας της Morgan Stanley. «Σίγουρα πιστεύω ότι οι εκλογές αποτελούν κινητήρια δύναμη για όλη αυτή την προσφορά».

Οι μεγάλες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων αντικατοπτρίζουν τις κινήσεις traders που στοιχηματίζουν σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με την αξία του δείκτη Vix - του «δεικτη φόβου» που μετρά τις προσδοκίες για βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις στο δείκτη αναφοράς του S&P 500.

Αν και δεν μπορούν να παίξουν απευθείας τον δείκτη Vix, οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν συμβόλαια futures σε τιμές που αντανακλούν το που περιμένουν να βρίσκεται ο δείκτης σε διαφορετικές στιγμές τους επόμενους μήνες. Αναλυτές λένε ότι οι traders τιμολογούν αύξηση στο «άγχος» της αγοράς νωρίτερα απ' ότι συνήθως ενόψει εκλογών. Τα spreads στις αποδόσεις ομολόγων είναι συχνά ένδειξη κινδύνου. 

Τα αμερικανικά πιστωτικά spreads έχουν περιοριστεί σημαντικά από τις αρχές Ιανουαρίου, με τη βοήθεια «τεχνικών» δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής ζήτησης για νέα χαρτιά από επενδυτές που διψούν για αποδόσεις, μετά από μια ανάπαυλα στην έκδοση χρέους το 2022 και το 2023.

Το μέσο spread των ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας διαμορφώνεται τώρα σε μόλις 0,93 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη Ice BofA data. Αυτό είναι περίπου το στενότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021 και μόλις 0,14 ποσοστιαίες μονάδες από το στενότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών. Το μέσο spread των ομολόγων υψηλής απόδοσης ή «σκουπιδιών» κυμαίνεται στις 3,12 ποσοστιαίες μονάδες, περίπου στο στενότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2021.

«Είναι μια πραγματικά καλή αγορά εκεί έξω», δήλωσε ο John McAuley, επικεφαλής της κοινοπραξίας χρέους της Citi στη Βόρεια Αμερική. «Αυτό που βλέπουμε σε όλους τους τομείς είναι μεγαλύτερος όγκος και πιο σφιχτά spreads - καλύτερη πρόσβαση για τις εταιρείες».

Ο McAuley δήλωσε ότι οι επενδυτές στοιχημάτιζαν σε πολύ πιο ευνοϊκές οικονομικές προοπτικές σε σχέση με την «ανώμαλη προσγείωση» που φοβήθηκαν πολλοί πέρυσι. Οι αγορές τιμολογούν τώρα τις προσδοκίες ότι η Fed θα προβεί σε μειώσεις επιτοκίου ύψους 0,75 ποσοστιαίων μονάδων φέτος, έχοντας προχωρήσει σε επιθετική σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Εταιρείες από διάφορους κλάδους έχουν πουλήσει ομόλογα φέτος. Οι εταιρείες χρηματοδότησης που ανήκουν σε διάφορους ομίλους πώλησης αυτοκινήτων υψηλής ποιότητας έχουν στραφεί στους δανειστές με πολλαπλές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης της Ford και της Toyota. Αρκετές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Morgan Stanley, JPMorgan και Standard Chartered, έχουν επίσης εκδώσει χρέος κατά το πρώτο τρίμηνο.

Οι κατασκευαστικοί όμιλοι, συμπεριλαμβανομένου του βραχίονα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Caterpillar, έχουν επίσης βγει στην αγορά, με ορισμένες εταιρείες να έχουν στραφεί στους δανειστές πολλές φορές ήδη κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2024.

«Νομίζω ότι αυτό που σκέφτονται οι περισσότερες εταιρείες -ιδιαίτερα οι συχνοί εκδότες- είναι – «ας κλείσουμε την πλειονότητα της χρηματοδότησής μας το πρώτο εξάμηνο του 2024», δήλωσε ο Hodgson της Morgan Stanley. «(Στη συνέχεια) αν περάσουμε τις εκλογές και η αντίδραση της αγοράς είναι θετική για οποιονδήποτε λόγο, θα χρησιμοποιήσουμε το τέλος του έτους για να πάρουμε προβάδισμα για το 2025».

Ορισμένοι τομείς θεωρούνται πιο ευαίσθητοι στα αποτελέσματα των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου από άλλους, σύμφωνα με ορισμένους συμμετέχοντες στην αγορά, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η ενέργεια και οι εταιρείες που είναι εκτεθειμένες στην Κίνα. Άλλοι σημείωσαν ότι οι επιχειρήσεις θα παρακολουθούν επίσης τις βουλευτικές εκλογές.

Ο John Hines, επικεφαλής του τμήματος κεφαλαιαγορών χρέους επενδυτικής βαθμίδας της Wells Fargo, επεσήμανε ότι οι δανειολήπτες «τείνουν να ολοκληρώνουν τις ετήσιες χρηματοδοτήσεις τους γενικά πριν από το τέταρτο τρίμηνο».

Παρ’ όλα αυτά, είπε, εν όψει των εκλογών, «σε συνδυασμό με μια πιθανή οικονομική επιβράδυνση κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους... όταν σκέφτεστε αυτούς τους κινδύνους σε σχέση με την έκδοση τώρα, όταν τα κουπόνια είναι λογικά... και τα πιστωτικά περιθώρια είναι σε ιστορικά στενά επίπεδα... ο κίνδυνος της εκτέλεσης τώρα σε σχέση με την αναμονή ... φαίνεται συνετό να πάρουμε τις "μάρκες" από το τραπέζι τώρα».

Η αβεβαιότητα σχετικά με τις συνθήκες της αγοράς έχει επίσης επιταχύνει τη συγκέντρωση κεφαλαίων και τη δραστηριότητα, ανέφεραν οι τραπεζίτες, ενώ ορισμένοι υποδεικνύουν την αύξηση των IPOs κατά τους επόμενους μήνες, καθώς οι εταιρείες στοχεύουν να εισέλθουν στο χρηματιστήριο πριν από τις εκλογές.

Το διαδικτυακό κοινωνικό φόρουμ Reddit και ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης του ίδιου του Τραμπ πραγματοποίησαν επιτυχείς δημόσιες εγγραφές τον Μάρτιο, δημιουργώντας ενδεχομένως τις προϋποθέσεις ώστε περισσότερες εταιρείες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Οι χρηματιστές έχουν αρχίσει να βάζουν στοιχήματα για μια έξαρση της μεταβλητότητας γύρω από τις εκλογές. «Η προσδοκία μου είναι ότι θα συμβάλει σε σημαντική μεταβλητότητα όταν πλησιάσουμε στην ημέρα των εκλογών», δήλωσε η Kristina Hooper, επικεφαλής στρατηγικής στην Invesco. «Αλλά», πρόσθεσε, «αυτό που έχουμε δει ιστορικά είναι ότι οι εκλογές δεν έχουν πραγματικά σημασία - μαζί με άλλες γεωπολιτικές κρίσεις μακροπρόθεσμα».

Την ίδια στιγμή, ο δανεισμός στην αγορά μετατρέψιμων ομολόγων έχει επίσης αυξηθεί απότομα. Οι πωλήσεις μετατρέψιμων ομολόγων, χρεωστικών τίτλων που μπορούν να ανταλλαγούν με μετοχές εάν η τιμή της μετοχής μιας εταιρείας αυξηθεί σε ένα προσυμφωνημένο επίπεδο, έχουν εκτοξευθεί κατά περισσότερο από 50% φέτος στα 17 δισ. δολάρια.

«Είναι πραγματικά ένα έτος εννέα μηνών από την άποψη των εκδόσεων», δήλωσε ο Richard Duffield, επικεφαλής των μετατρέψιμων ομολόγων στη Citi.

«Πολλοί εκδότες λένε: «το τέταρτο τρίμηνο είναι ένα μηδενικό τρίμηνο ... Απλά δεν ξέρω πώς θα είναι οι εκλογές, δεν ξέρω πώς θα είναι η αγορά - θέλω να αποφύγω αυτή τη μεταβλητότητα».

© The Financial Times Limited 2024. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v