Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει τα επιτόκια πριν από τη Fed

Οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη τείνουν δελεαστικά κοντά στον στόχο που θέτει η ΕΚΤ για τον πληθωρισμό. Τι δείχνει η απόκλιση στον πληθωρισμό στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Γιατί η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει τα επιτόκια πριν από τη Fed
  • των Martin Arnold (Φρανκφούρτη), Valentina Romei (Λονδίνο) και James Politi (Ουάσινγκτον)

Ο πληθωρισμός πέφτει ταχύτερα από το προβλεπόμενο στην Ευρώπη ενώ υπερβαίνει τις προσδοκίες στις ΗΠΑ, ωθώντας τους επενδυτές να προβλέψουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα από τη Federal Reserve.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έπεσε στο 2,4% στο έτος μέχρι τον Μάρτιο, καταγράφοντας πτώση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη ένδειξη πως οι τιμές τείνουν δελεαστικά κοντά στον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%.

Αντιθέτως, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υπερβαίνει τις προβλέψεις από την αρχή αυτού του έτους, με τη μέτρηση της μεταβολής του δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, που χρησιμοποιεί η Fed ως στόχο αναφοράς, να αυξάνεται από το 2,4% σε ετήσια βάση έως τον Ιανουάριο, στο 2,5% τον Φεβρουάριο.  

Μετά τη μεγαλύτερη αύξηση του κόστους διαβίωσης εδώ και μια γενιά, οι αποκλίνουσες πορείες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ έχουν ωθήσει τους επενδυτές να περιορίσουν τις προσδοκίες τους για τον αριθμό των  συνολικών μειώσεων επιτοκίων που περιμένουν από τη Fed φέτος, ενώ προβλέπουν πως η ΕΚΤ θα χαλαρώσει την πολιτική της (ως προς τα επιτόκια) πιο επιθετικά.

«Υπάρχουν τώρα επαρκείς αποδείξεις τους πρώτους τρεις μήνες του έτους πως η αποπληθωριστική δυναμική παραμένει ισχυρότερη στην Ευρώπη απ’ ό,τι στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Φρέντερικ Ντουκρόζετ, επικεφαλής μακροοικονομικών ερευνών της Picted Wealth Management.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε ομιλία του την Τετάρτη έστειλε μήνυμα πως ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ μπορεί να αποτρέψει την κεντρική τράπεζα από το να μειώσει τα επιτόκια με την ίδια ταχύτητα από όσο υπολογιζόταν προηγουμένως.

«Δεν αναμένουμε ότι θα είναι σκόπιμο να μειώσουμε το επιτόκιο αναφοράς έως ότου έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%», δήλωσε ο Πάουελ. «Δεδομένης της δύναμης της οικονομίας και της προόδου στον πληθωρισμό μέχρι στιγμής, έχουμε χρόνο για να αφήσουμε τα εισερχόμενα δεδομένα να καθοδηγήσουν τις αποφάσεις μας για την επιτοκιακή πολιτική».

Οι αγορές τιμολογούσαν την περασμένη Τετάρτη μειώσεις επιτοκίων από τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας σχεδόν 70 μονάδων βάσης φέτος -που ισοδυναμεί με δύο έως τρεις μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας. Για την ΕΚΤ τιμολογούσαν μειώσεις σχεδόν 90 μονάδων βάσης -που ισοδυναμούν με σχεδόν μία επιπλέον κίνηση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας.

Πέρυσι η Fed αύξησε το επιτόκιό της στο υψηλό 23 ετών 5,25%-5,5%, ενώ η ΕΚΤ ανέβασε το βασικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο ρεκόρ του 4%.

Ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου έπεσε στο 3,4% τον Φεβρουάριο. Η BoE έχει προβλέψει πως ο ρυθμός ανάπτυξης των τιμών καταναλωτή θα μειωθεί κάτω από τον στόχο του 2% το β’ τρίμηνο, αλλά παρακολουθεί στενά τον πληθωρισμό στον τομέα των υπηρεσιών, που παραμένει ανησυχητικά υψηλά στο 6,1% τον Φεβρουάριο, με «οδηγό» την ταχεία ανάπτυξη των μισθών.

Η Καταρίνε Νάις, επικεφαλής Ευρωπαία οικονομολόγος της PGIM Fixed Income, είπε πως τα «ενθαρρυντικά» στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης σημαίνουν πως ο πήχης έχει τεθεί «αρκετά υψηλά», ώστε να καθυστερήσει η ΕΚΤ τις μειώσεις επιτοκίων πέραν του Ιουνίου -αντίθετα από τη Fed.

«Η αυξημένη πεποίθηση σχετικά με την πιθανότητα και τον χρόνο μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ έρχεται σε αντίθεση με αυτό που βλέπουμε στις ΗΠΑ».

Οι πιέσεις στις τιμές στις ΗΠΑ διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα λόγω της ισχυρής ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, η οποία αύξησε το ΑΕΠ της κατά 2,5% πέρυσι. Η ευρωζώνη, αντίθετα, έχει μείνει στάσιμη, αφού το ΑΕΠ της ανέβηκε μόνο κατά 0,5% πέρυσι, τροφοδοτώντας τις εκκλήσεις για τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας με μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική.

«Με την ανάπτυξη της ευρωζώνης να είναι σίγουρα πιο δειλή, πιστεύουμε ότι αυτό θα επιτρέψει στην ΕΚΤ, όπως ενδείκνυται, να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, ενώ θα μπορούσαμε να δούμε τη μείωση της Fed να μετατίθεται για τον Ιούλιο», δήλωσε ο Κασπάρ Χενς, senior portfolio manager στην RBC Bluebay Asset Management.

Ο Πάμπλο Χερνάντεζ ντε Κος, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας και μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ, απάντησε στην τελευταία πτώση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη λέγοντας ότι «το κεντρικό σενάριο είναι ότι τον Ιούνιο θα μπορούσε να γίνει η πρώτη μείωση των επιτοκίων».

Η ΕΚΤ αναμένεται να δώσει σήμα πως πλησιάζει στη μείωση επιτοκίων, όταν συνεδριάσει το διοικητικό της συμβούλιο στη Φρανκφούρτη αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, υπάρχουν λόγοι η ΕΚΤ να παραμείνει επιφυλακτική και να περιμένει μέχρι τον Ιούνιο προτού μειώσει τα επιτόκιά της για πρώτη φορά από το 2019.

Ο βασικός λόγος είναι η ταχεία ανάπτυξη στις τιμές υπηρεσιών (που αποτελούν το 45% του καλαθιού που χρησιμοποιείται για να υπολογιστεί ο πληθωρισμός της ευρωζώνης), οι οποίες αυξήθηκαν με άβολα υψηλό ετήσιο ρυθμό 4% για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο.

 «Τα ‘γεράκια’ θα επισημάνουν ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών εξακολουθεί να είναι ασταθής, γεγονός που υποδηλώνει ένα συνεχιζόμενο κίνδυνο για τον υποκείμενο εγχώριο πληθωρισμό», δήλωσε ο Κρίσνα Γκούχα, αντιπρόεδρος του τμήματος μετοχών της επενδυτικής τράπεζας Evercore-ISI. «Μια σημαντική πτώση του πληθωρισμού  υπηρεσιών -που θα σηματοδοτούσε μια αξιοσημείωτη εξασθένηση του εγχώρια παραγόμενου πληθωρισμού-, θα ήταν απαιτούμενη για να «ξαναμπεί» στο τραπέζι μια μείωση επιτοκίων τον Απρίλιο».

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η ΕΚΤ πρέπει να είναι υπομονετική -παρά τις εκκλήσεις ορισμένων μελών του διοικητικού συμβουλίου, όπως ο Πιέρο Τσιπολόνε, να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια «γρήγορα»- είναι η επιθυμία της να αποφύγει μια απόκλιση με τη Fed, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει κινήσεις στις αγορές συναλλάγματος και ομολόγων που ενέχουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των πληθωριστικών πιέσεων.

«Δεν νομίζω ότι η ΕΚΤ θα τολμήσει να προχωρήσει  σε μειώσεις επιτοκίων, εάν η Fed εκπέμψει άλλα σήματα (επιτοκιακής πολιτικής) πριν από το καλοκαίρι», δήλωσε ο Λούντοβικ Σούμπραν, επικεφαλής οικονομολόγος της ασφαλιστικής εταιρείας Allianz, αν και προέβλεψε ότι μια αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει τόσο στη Fed όσο και στην ΕΚΤ να μειώσουν τα επιτόκια μέχρι τον Ιούλιο.

© The Financial Times Limited 2024. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v