Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τέσσερις κανόνες του Τραμπ και ο Ναπολέων!

Για να καταλάβει κανείς τι περιμένει τις ΗΠΑ -και τον πλανήτη- τα επόμενα τέσσερα χρόνια, πρέπει να διαβάσει το... manual του Τραμπ. Πώς χειρίζεται λάθη, διαφωνίες και δυσμενή γι' αυτόν γεγονότα.

Οι τέσσερις κανόνες του Τραμπ και ο Ναπολέων!
  • του Edward Luce

Κανένας δεν μπορεί να πει πως δεν είχε προειδοποιηθεί. Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε απαγόρευση βίζας στους μουσουλμάνους, να μπει «η Αμερική πρώτα» στο εμπόριο και να βάλει συντηρητικούς στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αυτό είναι που κάνει. Είπε επίσης πως θα «εξαλείψει τον ISIS» και ότι θα χτίσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό. Να αναμένετε ανακοινώσεις επ’ αυτών στο κοντινό μέλλον. Το ίδιο και για τις μεγάλες μειώσεις φόρων και τη σαρωτική απορρύθμιση. Αυτό που βλέπετε, είναι αυτό που παίρνετε.

Αν και ίσως να μην έχει διαβάσει ποτέ του κανένα, ο κ. Τράμπ πάντα ήταν «ανοικτό βιβλίο». Αν θέλετε να προετοιμαστείτε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα πρέπει να μάθετε το manual του Τραμπ.

Το «κλειδί» είναι η φιλοσοφία διαχείρισης του κ. Τραμπ. Τώρα, στην όγδοη δεκαετία του, ο κ. Τραμπ δεν πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίον κάνει business. Ο πρώτος κανόνας του είναι να μην παραδέχεσαι ποτέ το λάθος. Ο κ. Τραμπ θα πεισμώσει αντί να ζητήσει συγγνώμη. Ακόμα και απλά λάθη θα μετατραπούν τυχαίως σε επίσημη πολιτική. Είναι ασαφές, για παράδειγμα, αν ο κ. Τραμπ επίτηδες απέφυγε να αναφέρει τους Εβραίους στη δήλωσή του την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Όμως είναι τώρα προσηλωμένος στο να μην τους αναφέρει.

Το να πληρώσει το Μεξικό για το τείχος στα σύνορα μπορεί να ήταν μια προεκλογική ατάκα. Το να διασφαλίσει πως το Μεξικό όντως θα πληρώσει είναι τώρα ο βασικός στόχος των σχέσεων ΗΠΑ-Μεξικού. Αυτό δεν άφησε άλλη επιλογή στον πρόεδρο του Μεξικού, Enrique Peña Nieto, από το να ακυρώσει το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα.

Για τον κ. Τραμπ, το κόστος της τήρησης μιας κακής πολιτικής σχεδόν πάντα θα είναι μικρότερο από αυτό της παραδοχής λάθους.

Ο δεύτερος κανόνας είναι να κάνεις τους επικριτές σου να πληρώνουν. Αν τα βάλεις με τον κ. Τραμπ, θα ανταποδώσει 10 φορές περισσότερο το χτύπημα. Αφού τώρα κατέχει τον «τίτλο» του σημαντικότερου bully στον κόσμο, αυτό έχει επιπτώσεις -όπως ανακαλύπτουν οι υπάλληλοι της αμερικανικής κυβέρνησης. Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Τραμπ απέλυσε τη Σάλι Γέιτς, την υπηρεσιακή υπουργό Δικαιοσύνης, διότι αρνήθηκε να υποστηρίξει στο δικαστήριο την κακοσχεδιασμένη προσωρινή απαγόρευση του κ. Τραμπ για την έκδοση βίζας σε πολίτες από επτά κυρίως μουσουλμανικές χώρες. Την κατηγόρησε για προδοσία αντί για μια επαγγελματική διαφορά απόψεων.

Ο εκπρόσωπος του κ. Τραμπ ζήτησε από τους Αμερικανούς διπλωμάτες να παραιτηθούν αντί να καταχωρίσουν τις διαφορές τους μέσω του «καναλιού διαφωνίας» του Υπουργείου Εξωτερικών. Η σημείωση μιας αδυναμίας μιας πολιτικής αποτελεί βασικό καθήκον σε οποιαδήποτε σοβαρή κυβερνητική θέση. Ο κ. Τραμπ κατέστησε σαφές πως θέλει επικροτητές και ότι επικριτές.

Οι ξένοι ηγέτες, περιλαμβανομένης της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, θα πρέπει να προσέχουν. Ο κ. Τραμπ δεν θα διστάσει να κλιμακώσει όταν προκληθεί. Η κυβέρνησή του έχει ήδη απομονώσει τη Γερμανία για υποτιθέμενη χειραγώγηση νομίσματος και κατέκρινε την απόφαση της κας Μέρκελ να δεχθεί Σύριους πρόσφυγες. Η κα Μέρκελ σωστά προχωρά με μεγάλη προσοχή.

Και οι επιχειρήσεις, όμως, θα πρέπει να προσέχουν. Ούτε 20 λεπτά αφότου ο διευθύνων σύμβουλος της Boeing Ντένις Μούιλενμπεργκ υπερασπίστηκε το ελεύθερο εμπόριο με την Κίνα, ο κ. Τραμπ απείλησε να ακυρώσει τη συμφωνία για την κατασκευή ενός νέου Air Force One. Αυτοί που βασίζονται στο αμερικανικό σύνταγμα για να περιορίσει τον πρόεδρο, θα πρέπει να καταρτίσουν ένα Σχέδιο Β’.

Ο κ. Τραμπ έχει καταστήσει σαφές πως συμμερίζεται την άποψη του Ρίτσαρντ Νίξον ότι ο πρόεδρος μπορεί να επιλέγει ποιοι νόμοι ισχύουν γι’ αυτόν. Από τους φορολογικούς ελέγχους μέχρι τις «συνακροάσεις», οι τρόποι που έχει στη διάθεσή του ο κ. Τραμπ για αντίποινα είναι πολλοί. Η αξία των «καρφιών» ποτέ δεν ήταν υψηλότερη.

Ο τρίτος κανόνας είναι να κάνεις ό,τι χρειάζεται για να προωθήσεις το brand. Αν αυτό σημαίνει να τροποποιείς την πραγματικότητα ή να βρίσκεις μια εναλλακτική πραγματικότητα, ας είναι. Αυτό που λειτουργεί για το επιχειρηματικό franchise του Τραμπ έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις τώρα που είναι αρχιστράτηγος. Την ημέρα μετά την ορκωμοσία του, ο κ. Τραμπ είπε στους υπαλλήλους της CIA ότι σταμάτησε να βρέχει, τη στιγμή που άρχισε να μιλάει. Οι μετεωρολόγοι δεν συμφωνούσαν. Επίσης, κάλεσε προσωπικά τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων για να του δώσει οδηγίες για να σβήσει ένα tweet που έδειχνε δυσμενείς φωτογραφίες του μικρού πλήθους στην ορκωμοσία του, συγκριτικά με τη λαοθάλασσα στην ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα. Το tweet κατέβηκε.

Αυτά είναι σχετικά μικρά ζητήματα. Όμως πώς θα αντιδράσει ο κ. Τραμπ όταν επιστήμονες της κυβέρνησης εκδώσουν την επόμενη έκθεσή τους για τη θέρμανση του πλανήτη; Τι θα κάνει όταν η στατιστική υπηρεσία ανακοινώσει αύξηση της ανεργίας; Ακόμα δεν έχουμε «χωνέψει» το πόσο απρόβλεπτος είναι ο Τραμπ με τα γεγονότα. Λένε πως η πρώτη απώλεια στον πόλεμο είναι η αλήθεια. Στην εποχή του κυβερνοπολέμου, η αλήθεια είναι πρωταρχικός στόχος. Όταν ο στόχος του εχθρού σου είναι να προκαλέσει σύγχυση, είναι διπλά σημαντικό ο πρόεδρος της Αμερικής να έχει επαρκή αξιοπιστία για να αντικρούσει τα ψέματα. Είναι επιταγή για την εθνική ασφάλεια.

Ο κ. Τραμπ είναι τόσο πιθανό να αποτελέσει πηγή άγριας προπαγάνδας, όσο και να την ελέγξει. Κοιτάξτε την ετυμηγορία του για τις εκλογές του 2016. Η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε σχεδόν 3 εκατ. περισσότερες ψήφους από τον κ. Τραμπ. Συνεχίζει να επιμένει πως οι εκλογές καπηλεύτηκαν με 3-5 εκατ. στημένες ψήφους. Είναι δύσκολο να βρεις ένα μεγαλύτερο «εναλλακτικό δεδομένο» από αυτό.

Και αυτό μας φέρνει στον τελευταίο κανόνα: η υπερηφάνεια υπερνικά οτιδήποτε άλλο. Επειδή έχασε τη λαϊκή ψήφο, ο πρόεδρος δεν μπορεί να σταματήσει αυτή την παρόρμηση να αντικρούσει τις αμφιβολίες για τη νομιμότητα της νίκης του. Και οι Φιλελεύθεροι «τροφοδοτούν» αυτή την παρόρμηση. Ο πειρασμός να ισχυριστεί διαφθορά εκεί που δεν υπάρχει, ή να ισχυριστεί πως το σύστημα είναι στημένο, πάντα θα στοιχειώνει τον κ. Τραμπ. Ως εκ τούτου, θα παρασύρεται διαρκώς να αμφισβητεί το κράτος δικαίου της χώρας της οποίας ηγείται.

Αυτοί που θέλουν να βλάψουν τη θέση της Αμερικής δεν χρειάζεται καν να κουνήσουν το δακτυλάκι τους. Ο κ. Τραμπ το κάνει γι’ αυτούς. Όπως έλεγε ο Ναπολέων: «Ποτέ μη σταματάς τον εχθρό σου, όταν κάνει λάθος».

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v