Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντε Γκίντος: Εκταμιεύσεις με υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων

Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να δοκιμαστούν στην πράξη για να υπάρξουν εκταμιεύσεις προς την Αθήνα, τονίζει ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών. Κόκκινη γραμμή το Grexit αλλά και η τήρηση των κανόνων. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επιταχύνει και να εφαρμόσει πολιτικές... Ν.Δ.!

  • του Tobias Buck στη Μαδρίτη
Ντε Γκίντος: Εκταμιεύσεις με υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων

Η Ελλάδα δεν θα λάβει χρήματα από το ταμείο διασώσεων έως ότου υλοποιηθούν όλες οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, δηλώνει ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουί ντε Γκίντος.

«Θα δούμε εάν η λίστα των μεταρρυθμίσεων είναι αρκετά ολοκληρωμένη ή όχι. Όμως δεν θα υπάρξουν εκταμιεύσεις προτού δοκιμαστεί στην πράξη ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν εγκριθεί και έχουν υλοποιηθεί. Αυτή είναι η προσέγγιση», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στους Financial Times, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της Αθήνας ότι η παρουσίαση και μόνο μιας νέας λίστας θα ξεκλειδώσει νέα κεφάλαια.

Η Μαδρίτη έχει υιοθετήσει ιδιαίτερα σκληρή στάση εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η υπομονή τελειώνει και για άλλες χώρες της ευρωζώνης, και όχι μόνο για τη Γερμανία.

«Χάνουμε χρόνο και η επικοινωνία από την ελληνική πλευρά δεν είναι και η καλύτερη. Δεν έχουν κάνει και πολλούς φίλους», σημειώνει ο ντε Γκίντος, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι ενωμένες στη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα. «Δεν υπάρχει θέμα διχασμού. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι Ελληνες επιχείρησαν να αξιοποιήσουν πιθανές αποκλίσεις. Αλλά αυτές οι αποκλίσεις δεν υπάρχουν».

Ο υπουργός, ένας εκ των υποψηφίων για την προεδρία του Eurogroup εφέτος, είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα «πραγματικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων» και να αναθεωρήσει τη στάση της σχετικά με μονομερείς ενέργειες, όπως το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι απαιτήσεις που εκφράζει αναμένεται να εντείνουν περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. ντε Γκίντος λέει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι στο τραπέζι. Όμως επιμένει ότι είναι εξίσου σημαντικό να τηρηθούν οι κανόνες που στηρίζουν το ενιαίο νόμισμα. «Υπάρχουν δυο κόκκινες γραμμές: Η πρώτη είναι ότι κανείς δεν μπορεί να φύγει. Η δεύτερη, ότι κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει τους κανόνες. Θα ήταν αποτυχία για την Ελλάδα ή για όποια άλλη χώρα αποχωρήσει. Αλλά θα είναι αντίστοιχη – ή ακόμη μεγαλύτερη – αποτυχία να παραβιάσουμε τους κανόνες».

Στα σχόλιά του που αναμένεται να εξοργίσουν την ελληνική κυβέρνηση ο Ισπανός υπουργός σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να επιστρέψει στις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων. «Πέρυσι, η Ελλάδα ανέκαμπτε, μετά την απώλεια του 25% του ΑΕΠ. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν θετικός για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης. Τα μέτρα που είχαν λάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αρχίσει να ανοίγουν το δρόμο της ανάκαμψης. Αυτό είναι μια πραγματικότητα».

Συνεχίζει λέγοντας: «Το θέμα είναι η Ελλάδα να επιστρέψει σε αναπτυξιακό μονοπάτι. Πώς θα το κάνουμε; Πρέπει να το κάνουμε μέσω μέτρων που θα στοχεύουν στην ανταγωνιστικότητα, στην αύξηση της παραγωγικότητας, στην αντιμετώπιση των ολιγοπωλίων και των μονοπωλίων, σε ένα σωστό σύστημα φοροσυλλογής και με ένα πραγματικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Αυτά είναι τα μέτρα που πρέπει να λάβουν – όχι επειδή επιβάλλονται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ή την τρόικα, ή όπως θέλετε να το ονομάσετε. Είναι ο μόνος δρόμος για την Ελλάδα».

«Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας δεν είναι ισχυρά. Οπότε είναι σημαντικό να επιταχύνουν και να προσπαθήσουν να καλύψουν το χαμένο χρόνο», συμπλήρωσε ο κ. ντε Γκίντος.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v