Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιστωτική κρίση Νο2: Η Επιστροφή

Την Πέμπτη επαληθεύτηκαν οι χειρότεροι φόβοι, όταν MBIA και Ambac έχασαν τη βαθμολογία «3xΑ». Αν είχε γίνει αυτό πριν από λίγους μήνες θα είχε φέρει καταστροφή -αλλά οι φόβοι των αγορών έχουν πια προχωρήσει παραπέρα...

  • John Authers, Investment Editor
Πιστωτική κρίση Νο2: Η Επιστροφή
Η Πέμπτη ήταν η ημέρα που επαληθεύτηκαν οι χειρότεροι φόβοι των αγορών. Η MBIA και η Ambac Financial, οι δύο μεγαλύτεροι ασφαλιστές ομολόγων monoline, έχασαν τη βαθμολογία πιστοληπτικής ικανότητας «3xΑ» από τη Standard & Poor’s. Εάν αυτό είχε συμβεί στους πρώτους τρεις μήνες του έτους, όταν όλο το χρηματιστήριο πήγαινε κι ερχόταν ανάλογα με τις ειδήσεις για τα monolines, θα είχε φέρει καταστροφή.

Ευτυχώς, όμως, οι φόβοι των αγορών έχουν προχωρήσει πιο πολύ. Τα monolines δεν είναι πια στο απόγειο των φόβων. Παίζουν πράγματι σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, ως εγγυητές μιας σειράς χρεογράφων βασισμένων σε ενυπόθηκες πιστώσεις, αλλά οι τράπεζες και οι χρηματοοικονομικοί οίκοι έχουν μειώσει τα ανοίγματά τους σε αυτά τα χρεόγραφα τους τελευταίους μήνες. Έτσι μειώνονται τα κέρδη τους, αλλά θωρακίζονται καλύτερα έναντι της απειλής καταστροφής.

Οπότε και το χρηματιστήριο κατάφερε τελικά να κλείσει με κέρδη την Πέμπτη. Και μάλιστα αυτά τα κέρδη επεκτάθηκαν και στις μετοχές των ίδιων των monolines, που εκτινάχτηκαν στα ύψη έπειτα από ένα αυτόματο ξεπούλημα μόλις ανακοινώθηκε η υποβάθμιση - ίσως γιατί οι short-sellers το θεώρησαν έναυσμα για αποκόμιση κερδών, αγοράζοντας πίσω μετοχές στην εξέλιξη της συνεδρίασης.

Το περιστατικό αυτό καταδεικνύει πειστικά την ψυχολογία που αναπτύσσεται έναντι της πιστωτικής αγοράς. Η πώληση όσο-όσο της Bear Stearns τον Μάρτιο έδιωξε την προοπτική «Αρμαγεδδών» (κρίσης στο χρηματοοικονομικό σύστημα) από το τραπέζι.

Αλλά η ανάκαμψη στις πιστώσεις έκτοτε, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, έχει εκτονωθεί και αντιστραφεί τις τελευταίες εβδομάδες. Οι δείκτες των τραπεζικών μετοχών, παράλληλα, έχουν φτάσει σε νέα χαμηλά και κινούνται χαμηλότερα από τον Μάρτιο.

Που σημαίνει ότι η αγορά πλέον πιστεύει πως τα πιστωτικά προβλήματα δεν θα υποχωρήσουν, αλλά ότι θα πλήξουν τα κέρδη (και τους μετόχους) των χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων αντί να προκαλέσουν κατάρρευση μεγάλης τράπεζας. Οπότε η αγορά πίστης διολισθαίνει ελαφρώς, οι τραπεζικές μετοχές πέφτουν κάθετα - και τα monolines υποβαθμίζονται χωρίς μεγάλη φασαρία.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v