Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΙΕΑ: "Καλοδεχούμενες" οι τιμές-ρεκόρ

Οι τιμές-ρεκόρ του πετρελαίου είναι απαραίτητες ώστε να μειωθεί η ζήτηση και να ισορροπήσει η πετρελαϊκή αγορά, εκτιμά η ΙΕΑ, παραδεχόμενη ότι η προσφορά δεν "προλαβαίνει" την αστείρευτη ζήτηση της Ασίας.

  • Javier Blas (Λονδίνο)
ΙΕΑ: Καλοδεχούμενες οι τιμές-ρεκόρ
Οι τιμές-ρεκόρ του πετρελαίου είναι απαραίτητες ώστε να μειωθεί η ζήτηση και να ισορροπήσει η πετρελαϊκή αγορά, ανακοίνωσε η ΙΕΑ, παραδεχόμενη ότι η προσφορά του "μαύρου χρυσού" δεν επαρκεί για να προλάβει την αστείρευτη ζήτηση της Ασίας.

Η προειδοποίηση από την International Energy Agency ακολουθεί την αναρρίχηση των τιμών του πετρελαίου στο ιστορικό ρεκόρ των 139,12 δολαρίων την Παρασκευή. Στη μηνιαία έκθεσή της η ΙΕΑ τονίζει ότι "η ανάπτυξη της προσφοράς μέχρι στιγμής στο έτος είναι υποτονική και χρειάζονται υψηλότερες τιμές για να συγκρατηθεί η ζήτηση και να ισορροπήσει η αγορά". Προσθέτει ότι "ως επί το πλείστον οι ανώμαλα υψηλές τιμές εξηγούνται βάσει θεμελιωδών δεδομένων".

Στο μηνιαίο δελτίο η ΙΕΑ μειώνει ελαφρώς, όπως αναμενόταν, την πρόβλεψη για την αύξηση της ζήτησης φέτος, αλλά αιφνιδιάζει τις αγορές προχωρώντας σε μεγαλύτερη μείωση της πρόβλεψης για την προσφορά εκτός OPEC, που σημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία είναι πιο εξαρτημένη από την παραγωγή των μελών του καρτέλ. "Τα θεμελιώδη της παγκόσμιας αγοράς δείχνουν συνεχιζόμενη σφιχτή προσφορά, με συγκρατημένη παροχή και εύρωστη ανάπτυξη ζήτησης εκτός OPEC".

Η ΙΕΑ μειώνει την πρόβλεψη για την αύξηση της ζήτησης κατά 80.000 βαρέλια ημερησίως και περιμένει ετήσια αύξηση 800.000 βαρελιών την ημέρα, εξαιτίας της αναρρίχησης των τιμών σε επίπεδα-ρεκόρ, της επιβράδυνσης στην αμερικανική οικονομία και της μερικής κατάργησης επιδοτήσεων καυσίμων σε ορισμένες ασιατικές χώρες.

Η υπηρεσία αναφέρει ότι κάθε μέρα προκύπτουν νέες ενδείξεις μείωσης της ζήτησης, ειδικά σε κλάδους όπως οι αεροπορικές επιχειρήσεις. Όμως τη μείωση της ζήτησης επισκιάζει η μεγαλύτερη πτώση στην πρόβλεψη για την προσφορά. Η ΙΕΑ υποβαθμίζει την εκτίμηση για την αύξηση της προσφοράς εκτός OPEC στα μόλις 455 χιλ. βαρέλια δηλαδή 225 χιλ. λιγότερα από την πρόβλεψη του προηγούμενου μήνα.

Εκτιμά ότι το μεγαλύτερο τμήμα της εκτός OPEC νέας παραγωγής θα προκύψει με τη μορφή βιοκαυσίμων που θα καλύψουν το 72% της προβλεπόμενης αύξησης. Η εκτίμηση για την αύξηση προσφοράς εκτός OPEC στο 2008 είναι χαμηλότερη από του 2007 και του 2006, παρά τη σημαντική άνοδο των τιμών.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v