Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed δεν μπορεί να αγνοήσει τον πληθωρισμό

Οι αποφάσεις της Fed δεν επηρεάζουν μόνο την αμερικανική αλλά και τις περισσότερες ασιατικές οικονομίες. Το καλύτερο θα ήταν η τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, πριν να είναι πολύ αργά.

Η Fed δεν μπορεί να αγνοήσει τον πληθωρισμό
Εάν υπήρχε μία Παγκόσμια Κεντρική Τράπεζα, η νομισματική της επιτροπή θα εξέταζε την πορεία του πληθωρισμού και θα προχωρούσε σε αύξηση των επιτοκίων.

Όμως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Κάτι παρόμοιο όμως υπάρχει: η Fed, η νομισματική πολιτική της οποίας εξετάζεται προσεκτικά από αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής. Μπορεί η Fed να μην επιθυμεί αυτήν την ευθύνη, αλλά θα πρέπει να ανησυχεί -είτε της αρέσει, είτε όχι-, καθώς τα χαμηλά αμερικανικά επιτόκια τροφοδοτούν τον παγκόσμιο πληθωρισμό.

Ουσιαστικά η Fed καθορίζει τα επιτόκια της Ασίας, αφού οι περισσότερες χώρες διαχειρίζονται βάσει αυτών τα συναλλαγματικά αποθέματά τους σε δολάρια. Εάν τα αμερικανικά επιτόκια είναι χαμηλά, οι εν λόγω χώρες θα πρέπει να ακολουθήσουν ανάλογη νομισματική πολιτική, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι επενδυτές θα προχωρήσουν σε πώληση δολαρίων και σε αγορά ασιατικών νομισμάτων.

Ως αποτέλεσμα αυτής της στάσης, οι ασιατικές κεντρικές τράπεζες δεν εφαρμόζουν σφιχτή νομισματική πολιτική, παρά τη συνεχιζόμενη άνοδο στις τιμές εμπορευμάτων.

Ας δούμε τρία παραδείγματα: ο πληθωρισμός στην Ινδονησία είναι 10,4%, με τα επιτόκια να παραμένουν στο 8,5%. Ο πληθωρισμός στις Φιλιππίνες είναι 9,6%, δηλαδή κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από το βασικό επιτόκιο. Κι ενώ ο πληθωρισμός στην Ινδία έφτασε στο 11%, τα επιτόκια αυξήθηκαν ελαφρώς στο 8,5%.

Και οι τρεις είναι αναδυόμενες αγορές και η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται στο ότι τρόφιμα και καύσιμα καταναλώνονται σε υψηλό ποσοστό από φτωχούς.

Η αδυναμία των αναδυόμενων αγορών να ανταποκριθούν κυρίως επειδή εξακολουθούν να στοχεύουν στο δολάριο ενισχύει και αυτή με τη σειρά της τις διεθνείς πληθωριστικές πιέσεις.

Πρόκειται για έναν ακόμη λόγο για τον οποίο η ΕΚΤ μοιάζει αποφασισμένη να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων. Αποτελεί, επίσης, έναν λόγο για κάθε κεντρική τράπεζα -συμπεριλαμβανομένης και της Fed- να εξετάσει το ενδεχόμενο να πράξει το ίδιο.

Η Fed έχει έναν ακόμη λόγο να ανησυχεί: όσο ισχυρότερες είναι οι πληθωριστικές πιέσεις, τόσο πιο πιθανό καθίσταται οι ασιατικές χώρες να προχωρήσουν σε αύξηση επιτοκίων, εγκαταλείποντας τη σύνδεση των νομισμάτων τους με το δολάριο.

Τα αποτελέσματα για τις ΗΠΑ θα είναι ιδιαίτερα δυσάρεστα: κραχ στο δολάριο και υψηλότερος πληθωρισμός. Οι ΗΠΑ ευνοούνται από τη χρήση του δολαρίου ως βασικού συστατικού στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα. Η Fed δεν πρέπει να ξεχνά τις επιπτώσεις που έχει η νομισματική της πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v