Δάνεια real estate στη Δανία

Η Roskilde Bank κατέρρευσε λόγω προβληματικών δανείων real estate. Κι αυτό ίσως είναι το επόμενο «θύμα» της πιστωτικής κρίσης, με τη «μικρή» Δανία να δείχνει, για άλλη μία φορά, τον δρόμο στον υπόλοιπο κόσμο.

  • Lex
Δάνεια real estate στη Δανία
«Είναι σαφές ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι η χρηματοοικονομική κρίση τελείωσε.» Με αυτά τα λόγια, έκλεισε το ετήσιο συνέδριο της Federal Reserve στο Τζάκσον Χολ –και κατέρρευσε άλλη μία τράπεζα.

Το αξιοπερίεργο με την κατάρρευση της δανέζικης Roskilde Bank είναι ότι δεν πτώχευσε εξαιτίας ζημιών στο subprime (δεν είχε σχεδόν καθόλου) ή έλλειψης ρευστότητας (η τράπεζα είχε απεριόριστη πρόσβαση στα κεφάλαια της κεντρικής τράπεζας), αλλά λόγω προβληματικών δανείων real estate που είχε στα βιβλία της. Καθώς ίσως αυτός είναι ο επόμενος τομέας που θα καταρρεύσει στο πλαίσιο της πιστωτικής κρίσης, η "μικρή" Δανία δείχνει τον δρόμο στον υπόλοιπο κόσμο.

Είναι μία χώρα που έχει παρελθόν στην καινοτομία. Το 1992 το «όχι» των Δανών στο δημοψήφισμα του Μάαστριχτ βοήθησε να πέσει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός συναλλαγματικών ισοτιμιών σε χάος. Σήμερα, φαίνεται ότι φιλοξενεί τα πιο υπερ-τιμημένα σπίτια στον κόσμο. Από το 2004 ο πληθωρισμός ακινήτων ξεπερνά τον αντίστοιχο στις ΗΠΑ, τη Βρετανία ή την Ισπανία.

Οι καταναλωτές της είναι επίσης από τους πλέον χρεωμένους. Τα χρέη των νοικοκυριών είναι τρεις φορές το διαθέσιμο εισόδημά τους. Αυτή η δανειοληπτική μανία πυροδοτήθηκε από ακατάλληλα χαμηλά επιτόκια τα οποία εισάγονταν μέσω της σύνδεσης της κορόνας Δανίας με το ευρώ. Τώρα, οι τιμές των ακινήτων καταρρέουν. Και η Δανία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή οικονομία που εισήλθε σε ύφεση.

Και φυσικά, στις διασώσεις τραπεζών με τις μεθόδους των Βίκινγκς, φαίνεται ότι δεν υπάρχουν σωσίβια για τους μετόχους. Εχοντας αποτύχει να βρει ιδιωτικό αγοραστή, η Κεντρική Τράπεζα της Δανίας θα παράσχει σχεδόν 1 δισ. δολ. για να κρατήσει «ζωντανή» την Roskilde, θα διορίσει νέα διοίκηση και θα αναλάβει τα χρέη και το πιστωτικό της χαρτοφυλάκιο.

Στα περίπου 40 δισ. κορόνες Δανίας (8 δισ. δολ.), το τίμημα τις διάσωσης είναι ελάχιστο μπροστά στα ενεργητικά 30 δισ. δολ. της Bear Stearns που ανέλαβε η Fed ή τα 20 δισ. στερλίνες σε στεγαστικά δάνεια της Northern Rock που ανέλαβε η Βρετανία. Αλλά, με δεδομένο το μέγεθος της δανέζικης οικονομίας, η επιχείρηση διάσωσης ίσως είναι αναλογικά πολύ ακριβότερη.

Κι ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται παρά για μια περιφερειακή τράπεζα με μόνο 26 υποκαταστήματα και λιγότερους από 100.000 πελάτες, που είχε κορυφαίες βαθμολογίες από τις εταιρίες αξιολόγησης μόλις ένα χρόνο πριν…
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο