Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Brics» και «Pigs»

Πριν οκτώ χρόνια, οι οικονομίες Πορτογαλίας, Ιταλίας, Ελλάδας και Ισπανίας, άρχισαν να «πετάνε» με την συμμετοχή στην ευρωζώνη. Σήμερα προσγειώνονται -ενδεχομένως χωρίς αλεξίπτωτο. Μια σύγκριση με τις "BRIC.

  • Lex
«Brics» και «Pigs»
Οι συναρπαστικές αγορές έχουν και ανάλογα ακρωνύμια, ειδικά στους οικονομικούς κύκλους. Οι ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα, για παράδειγμα, αποκαλούνται «Bric» (από τα αρχικά των κρατών Brazil, Russia, India, China, όπου “bric” σημαίνει στα αγγλικά «τούβλο»), σε μια παρομοίωση που ταιριάζει στην γερή τους ανάπτυξη.

Άλλες χώρες, όμως, δεν είναι τόσο τυχερές. Για παράδειγμα οι Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, ενίοτε περιγράφονται ως «Pigs» ("χοίροι" στην μετάφραση, από τα αρχικά των Portugal, Italy, Greece, Spain.) Είναι πράγματι μια υποτιμητική παρομοίωση, που περιέχει όμως αρκετές αλήθειες.

Πριν οκτώ χρόνια, οι Pigs κατόρθωσαν να «πετάξουν.» Οι οικονομίες τους αναρριχήθηκαν στα ύψη μετά την ένταξη στην ευρωζώνη. Τα επιτόκια μειώθηκαν σε ιστορικά αρνητικά –και συχνά διαμορφώθηκαν αρνητικά, σε πραγματική βάση. Ακολούθησε η πιστωτική έκρηξη, όπως η νύχτα ακολουθεί την ημέρα. Οι μισθοί αυξήθηκαν, τα επίπεδα των χρεών φούσκωσαν, όπως και οι τιμές των ακινήτων και η κατανάλωση. Σήμερα όμως, οι Pigs πέφτουν πάλι στη γη.

Το πόσο μπορεί να κουτρουβαλήσουν, φαίνεται στα εμπορικά μεγέθη τους. Αν και η ευρωζώνη είναι εν γένει ισορροπημένη, στα τέλη του 2007 η Ισπανία και η Πορτογαλία είχαν ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών ανάλογα με το 10% του ΑΕΠ. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε το ογκώδες χρέος του 14% ενώ το ιταλικό έλλειμμα ήταν συγκριτικά αξιοπρεπές στο 3%.

Η συνήθης απάντηση σε ένα διογκούμενο έλλειμμα συναλλαγών είναι η κάθετη νομισματική υποτίμηση. Αλλά οι Pigs είναι μέλη του ευρώ, οπότε αυτός ο δρόμος είναι κλειστός.

Η επόμενη εναλλακτική είναι να βρεθεί ένας τρόπος χρηματοδότησης του ελλείμματος. Αλλά αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο σε καιρούς πιστωτικής ασφυξίας. Πράγματι, η Ισπανία ίσως έχει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Στο παρελθόν οι ισπανικές τράπεζες, χρησιμοποιούσαν χαμηλής ποιότητας χρεόγραφα για την συγκέντρωση φθηνών κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αλλά η ΕΚΤ σκοπεύει τώρα να «σφίξει» τις κάνουλες δανεισμού.

Ετσι, απομένει η έσχατη και πλέον επίπονη λύση. Η ανταγωνιστικότητα μπορεί να αποκατασταθεί με μείωση των πραγματικών μισθών. Με άλλα λόγια, βαθιά ύφεση. Οι πιο δραματικές ενδείξεις απαντώνται ήδη στην Ισπανία, όπου η ανεργία αυξήθηκε κατά μια σχεδόν ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα στο β΄τρίμηνο.

Η Βρετανία, που αντιμετώπισε ανάλογα προβλήματα στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν συμμετείχε πιλοτικά στον ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών, απέσυρε την στερλίνα από το ERM και διεσώθη μέσω της υποτίμησης.

Ορισμένοι παρατηρητές διερωτώνται όμως σήμερα μήπως οι Pigs, που περιλαμβάνονται στο ευρώ, καταλήξουν με την πτώση τους ... στη σούβλα.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v