Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η υφήλιος ξεμένει από πετρέλαιο

Η ζήτηση πετρελαίου έχει υποχωρήσει, όμως η IEA προειδοποιεί ότι εάν δεν πραγματοποιηθούν τώρα οι απαιτούμενες επενδύσεις, σε μερικά χρόνια η υφήλιος θα ξεμείνει από πετρέλαιο, καθώς οι υπάρχουσες πηγές "στεγνώνουν".

  • Carola Hoyos & Javier Blas (Λονδίνο)
Η υφήλιος ξεμένει από πετρέλαιο
Η παραγωγή πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο υποχωρεί ταχύτερα του αναμενομένου, σύμφωνα με την πρώτη επίσημη έκθεση σχετικά με τις δυνατότητες που έχουν οι μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές διεθνώς.

Χωρίς επιπλέον επενδύσεις με στόχο την αύξηση της παραγωγής, η πτώση της θα διαμορφωθεί στο 9,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την έκθεση «World Energy Outlook» της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (IEA), το προσχέδιο της οποίας έχουν στην κατοχή τους οι «FT».

Τα αποτελέσματα της έρευνας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η υφήλιος θα δυσκολευτεί να βρει τις απαιτούμενες ποσότητες για να καλύψει τις ανάγκες της, καθώς σε αρκετές πετρελαιοπηγές καταγράφεται κάθετη πτώση της παραγωγικής ικανότητας, όπως αυτές της Β. Θάλασσας, της Ρωσίας και της Αλάσκας.

Ταυτόχρονα, η πραγματοποίηση νέων επενδύσεων καθυστερεί όσο η τιμή του «μαύρου χρυσού» υποχωρεί.

Όπως προβλέπει η ΙΕΑ, χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα θα πρέπει να επενδύσουν περί τα 360 δισ. δολάρια ετησίως έως το 2030, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Μάλιστα η ΙΕΑ υπογραμμίζει ότι ακόμη και με την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων, η ετήσια παραγωγή θα υποχωρήσει 6,4%.

Η πτώση πιθανώς να μη γίνει αισθητή μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς καταγράφεται και υποχώρηση της ζήτησης, αλλά θα καταστεί σαφέστατη εάν δεν υπάρξουν σημαντικές επενδύσεις.

«Η μελλοντική υποχώρηση της παραγωγής καθώς οι υπάρχουσες πετρελαιοπηγές αρχίζουν να "στεγνώνουν" μπορεί να αποφευχθεί εάν πραγματοποιηθούν έγκαιρα οι απαιτούμενες επενδύσεις», σημειώνεται στην έκθεση του διεθνούς οργανισμού.

Όπως προειδοποιεί η ΙΕΑ, «η υφήλιος οφείλει να πραγματοποιήσει έγκαιρα τις απαιτούμενες επενδύσεις, έστω και μόνο για να διατηρήσει την παραγωγή στα τρέχοντα επίπεδα».

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο διεθνής οργανισμός στην έκθεσή του -η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός του Νοεμβρίου- τονίζει ότι η ζήτηση σαφώς θα υποχωρήσει, με πρόβλεψη ότι το 2030 θα φτάσει στα 106,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για διαμόρφωση στα 116,3 εκατ. βαρέλια.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v