Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Jim Rogers: «Η Βρετανία τελείωσε»

Μετά το νέο πακέτο διάσωσης των βρετανικών τραπεζών, ο "γκουρού" Jim Rogers δήλωσε στους επενδυτές: «Τελείωσε. Λυπάμαι πολύ που το λέω, αλλά δεν θα στοιχημάτιζα ούτε μια πένα υπέρ της βρετανικής οικονομίας.»

  • Alphaville
Jim Rogers: «Η Βρετανία τελείωσε»
Καθώς η στερλίνα «βούταγε» σε αρνητικό ρεκόρ έναντι του γεν (127,44) και τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2002 έναντι του δολαρίου (1,4133) την νύχτα της Δευτέρας (λόγω του φόβου ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί να διασώσει κι άλλες τράπεζες, με την βρετανική οικονομία να βιώνει την χειρότερη ύφεση από τον β’ παγκόσμιο πόλεμο) ο «γκουρού» των επενδύσεων και εκ των ιδρυτών του Quantum Fund μαζί με τον George Soros, δήλωσε στους επενδυτές: «Θα σας πρότεινα να πουλήσετε γρήγορα όσες στερλίνες έχετε.»

Ο πρόεδρος της Rogers Holding, που έχει έδρα στην Σιγκαπούρη, δήλωσε: «Τελείωσε. Λυπάμαι πολύ που το λέω, αλλά δεν θα στοιχημάτιζα ούτε μια πένα υπέρ της βρετανικής οικονομίας.»

Εκανε τις δηλώσεις του, όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Gordon Brown ενέκρινε δεύτερο πακέτο στήριξης των τραπεζών, αξίας 100 δισ. στερλινών. Ο κ. Rogers πρόβλεψε επίσης ότι η στερλίνας θα διολισθήσει χαμηλότερα κι από το ιστορικό αρνητικό ρεκόρ των 1.052 δολαρίων που είχε σημειωθεί τον Φεβρουάριο 1985.

Οι αναλυτές και οι εμπειρογνώμονες, νοιώθουν προφανώς αναλόγως. Η Commonwealth Bank of Australia υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την στερλίνα στο 1,50 δολάρια έως τα τέλη Ιουνίου, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,60 δολάρια, εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Βρετανίας.

Ο Richard Grace της CBA προειδοποίησε ότι το βρετανικό χρέος μπορεί πλέον να αποδειχθεί μεγαλύτερο απ’όσο προβλεπόταν, εξαιτίας των σχεδίων της κυβέρνησης για τραπεζική στήριξη και τον «υψηλό κίνδυνο» υποβάθμισης της Βρετανίας.

Το έλλειμμα στον βρετανικό προϋπολογισμό αναμένεται να διευρυνθεί καθώς η οικονομία θα εμφανίζει αρνητική ανάπτυξη το 2009. Ο καθαρός δανεισμός του δημοσίου τομέα (public sector net borrowing -PSNB) προβλέπεται να αυξηθεί από 2,6% του ΑΕΠ το 2008 σε 8% του ΑΕΠ το 2010. Το καθαρό χρέος του βρετανικού δημοσίου, συνακόλουθα προβλέπεται να αυξηθεί από 36,3% του ΑΕΠ σε 52,9% του ΑΕΠ κατά το έτος που ολοκληρώνεται Μάρτιο 2011.

Πάντως, ένα επιχείρημα κατά της υποβάθμισης του βρετανικού outlook, είναι η πρόσφατη βελτίωση στις καθαρές διεθνείς υποχρεώσεις της Βρετανίας, από το 29% του ΑΕΠ στο 21% του ΑΕΠ κατά το τελευταίο 12μηνο και η ελαφρά αποκλιμάκωση του βρετανικού ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v