Η Δύση δεν πρέπει να εγκαταλείψει την αν. Ευρώπη

Τράπεζες και κυβερνήσεις της Δύσης δεν πρέπει να ξεχάσουν στην τύχη της την ανατολική Ευρώπη. Ενδεχόμενη κατάρρευση της περιοχής θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις δυτικές οικονομίες και αγορές.

  • Lex
Η Δύση δεν πρέπει να εγκαταλείψει την αν. Ευρώπη
Είναι σκοτεινά στην Ανατολή. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ανατολική Ευρώπη ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να υποβαθμίσει την πρόβλεψή της για το 2009, καθώς αναμένει πλέον οι 30 χώρες που καλύπτει να σημειώσουν ρυθμό ανάπτυξης 0,1%, έναντι 2,5% που εκτιμούσε πριν.

Πέντε χώρες, τονίζει η EBRD, θα βρεθούν αντιμέτωπες με ύφεση. Ουκρανία και Λετονία θα σημειώσουν αρνητική ανάπτυξη 5%. Κοινωνικές αναταραχές θα προκύψουν σε αρκετές πρωτεύουσες της ανατολικής Ευρώπης.

Ο κίνδυνος είναι οι χώρες της Δ. Ευρώπης να εγκαταλείψουν τους γείτονές τους στα Ανατολικά στην τύχη τους. Ήδη, η Ελλάδα προειδοποίησε τις τράπεζές της να μη μεταφέρουν μέρος της βοήθειας των 28 δισ. ευρώ στις θυγατρικές που έχουν στα Βαλκάνια λόγω του κινδύνου για οικονομίες και αγορές της περιοχής.

Μία τέτοια απεμπλοκή θα αποτελούσε ιστορικό σφάλμα. Σίγουρα, αρκετές χώρες της ανατολικής Ευρώπης έχουν κάνει λάθη, αναλαμβάνοντας υπερβολικό δανεισμό σε συνάλλαγμα και διατηρώντας υψηλά ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών. Όμως, το μεγαλύτερο μερίδιο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν θα πρέπει να αποδοθεί στην ενοποίησή τους με τις χώρες της Δύσης. Η ενοποίηση είναι περισσότερο φανερή στον χρηματοοικονομικό κλάδο: το μεγαλύτερο μέρος των μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών της ανατολικής Ευρώπης βρίσκεται στην κατοχή ξένων εταιριών.

Αυτό δημιουργεί ευκαιρίες αλλά και κινδύνους. Ανεξάρτητα από τη ρητορική που ακολουθούν οι πολιτικοί, κεφάλαια από τα χρήματα που οι κυβερνήσεις της Δύσης έχουν δώσει στις τράπεζές τους αυτές τα μεταφέρουν σε θυγατρικές τους στην ανατολική Ευρώπη. Όμως προειδοποιήσεις όπως αυτή της Ελλάδας θα ανακόψουν τέτοιου είδους τακτικές.

Αρκετές εμπορικές τράπεζες που έχουν μονάδες στην περιοχή ζητούν από τα ευρωπαϊκά ινστιτούτα να επεκτείνουν τα προγράμματα στήριξης και προς χώρες που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. Η Κομισιόν και η EBRD στηρίζουν αυτήν την έκκληση. Όμως, εάν δεν υπάρξει άμεσος συντονισμός ότι πέτυχαν οι οικονομίες της ανατολικής Ευρώπης κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας, θα τεθεί σε κίνδυνο. Και αυτό το μόνο που θα έχει ως συνέπεια είναι να καταστήσει ακόμη πιο σκληρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπόλοιπη υφήλιος.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v