Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η προσφορά πετρελαίου φτάνει στο ζενίθ

Ο πλανήτης ποτέ δεν θα μπορέσει να προσφέρει περισσότερα από 89 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, δηλώνει ο επικεφαλής της Total, που ζητά αύξηση των επενδύσεων αντί για περικοπές δαπανών.

  • Carola Hoyos (Λονδίνο)
Η προσφορά πετρελαίου φτάνει στο ζενίθ
Ο πλανήτης ποτέ δεν θα μπορέσει να προσφέρει περισσότερα από 89 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, δήλωσε ο επικεφαλής της τρίτης μεγαλύτερης επιχείρησης ενέργειας της Ευρώπης, παραθέτοντας ως επιχειρήματα το υψηλό κόστος ανάπτυξης σε περιοχές όπως ο Καναδάς και τα πολιτικά προβλήματα σε χώρες όπως το Ιράκ και το Ιράν.

Ο κ. Christophe de Margerie, διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής Total, δήλωσε ότι αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την παραγωγή πετρελαίου 2015 κατά τουλάχιστον 4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, εξαιτίας της τρέχουσας οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου.

Ο CEO της Total τονίζει ότι οι εθνικές πετρελαϊκές εταιρίες, που ελέγχουν τη συντριπτική πλειονότητα του παγκόσμιου πετρελαίου, και οι ανεξάρτητοι παραγωγοί, που παίζουν καίριο ρόλο στην ανακάλυψη νέων πηγών, «έχουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες να τροφοδοτήσουν νέες επενδύσεις στο σημερινό περιβάλλον».

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν διολισθήσει από το ρεκόρ των 147 δολαρίων ανά βαρέλι τον Ιούλιο στα περίπου 35 δολ. ανά βαρέλι τη Δευτέρα, με τον πλανήτη να καταναλώνει 84 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Στη φετινή χρονιά, η κατανάλωση πετρελαίου αναμένεται να υποχωρήσει από τα επίπεδα του 2008.

Ο κ. de Margerie προειδοποίησε ότι η υπερπροσφορά πετρελαίου που έχει προκληθεί από τη δραματική μείωση της ζήτησης θα είναι βραχύβια και πως, παρά την οικονομική κρίση, μακροπρόθεσμα η ζήτηση θα παραμείνει περιορισμένη.

Πριν από τρία χρόνια, η International Energy Agency προέβλεπε ότι η κατανάλωση και η παραγωγή θα φτάσουν στα 130 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το 2025. Έκτοτε έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψη στα 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το 2030.

Ο επικεφαλής της Total επί μακρόν συνηγορεί ανοιχτά υπέρ της διατήρησης των επενδύσεων, αντί να επαναληφθούν τα λάθη των προηγούμενων κύκλων, με μειώσεις του κόστους που έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί η βιομηχανία να ανταποκριθεί στην παγκόσμια ζήτηση όταν οι οικονομίες ανακάμψουν.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v