Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανικός δανεισμός στη… στρατόσφαιρα

Η δημοσιονομική κατάσταση της Βρετανίας επιδεινώθηκε δραματικά τον κρίσιμο μήνα Ιανουάριο, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη την επίτευξη των στόχων για δανεισμό που είχε η κυβέρνηση στα τέλη Νοεμβρίου.

  • Chris Giles, Economics Editor
Βρετανικός δανεισμός στη… στρατόσφαιρα
Η δημοσιονομική κατάσταση της Βρετανίας επιδεινώθηκε δραματικά τον κρίσιμο μήνα Ιανουάριο, καθώς η ύφεση και η πιστωτική κρίση έπληξαν τα φορολογικά έσοδα από εταιρίες και εισόδημα, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη την επίτευξη των στόχων για δανεισμό που είχε η κυβέρνηση στα τέλη Νοεμβρίου.

Στη φθινοπωρινή έκθεση προ του προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών κ. Alistair Darling, προβλέπει κυβερνητικό δανεισμό 77,6 δισ. στερλινών στο οικονομικό έτος 2008-09, κάθετα υψηλότερο από τις 35 δισ. στερλίνες του 2007-08.

Αλλά στο 12μηνο έως το τέλος Ιανουαρίου 2009 τα φορολογικά έσοδα ήταν τόσο αδύναμα που ο δανεισμός έχει ήδη ξεπεράσει την εκτίμηση της έκθεσης και ανήλθε στα 79,3 δισ. στερλίνες.

Καθώς τα δημοσιονομικά έσοδα πέφτουν στα κόκκινα πολύ βαθύτερα απ’ όσο περίμενε το υπουργείο, η πρόβλεψη για έλλειμμα 118 δισ. στερλινών, ή 8% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος, εμφανίζεται πλέον αδύνατον να επιτευχτεί.

Ο μέσος όρος των προβλέψεων των ιδιωτών οικονομολόγων, που τείνουν να ολιγωρούν στην εκτίμηση του βάθους του δημοσίου δανεισμού, είναι ότι το έλλειμμα θα φτάσει στα σχεδόν 130 δισ. στερλίνες το 2008-09 και δεν θα βελτιωθεί στο 2010-11.

Τα δημοσιονομικά μεγέθη του Ιανουαρίου είναι τα πιο σημαντικά του έτους γιατί περιλαμβάνουν τα έσοδα από την αυτόματη περαίωση, τα κέρδη από τον χρηματοοικονομικό κλάδο και τα μπόνους του Ιανουαρίου.

Και τα τρία αυτά στοιχεία ήταν υποτονικά φέτος, με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός του Δημοσίου τον Ιανουάριο να είναι ο χειρότερος για τον εν λόγω μήνα από το 1994-95, έτος που προηγήθηκε της εισαγωγής της αυτόματης περαίωσης το 1996-97.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v