Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όργιο "πυραμίδων" στην αμερικανική αγορά

Οι αμερικανικές αρχές προειδοποίησαν για "πανδαιμόνιο πυραμίδων", καθώς διεξάγουν έρευνες για "εκατοντάδες" υποθέσεις επενδυτικής απάτης σε αγορές παραγώγων μετοχών, συναλλάγματος και εμπορευμάτων.

  • Javier Blas, Commodities Correspondent
Όργιο πυραμίδων στην αμερικανική αγορά
Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ προειδοποίησαν για "πανδαιμόνιο πυραμίδων", ανακοινώνοντας ότι διεξάγουν έρευνες για "εκατοντάδες" πιθανές απάτες, στον απόηχο της πυραμίδας 50 δισ. δολ. του κ. Bernard Madoff.

Ο κ. Bart Chilton, επίτροπος της Commodities Futures Trading Commission, ανακοίνωσε ότι η αμερικανική ρυθμιστική αρχή "αντιμετωπίζει τις περισσότερες απάτες στην Ιστορία" στις αγορές εμπορευμάτων και σε άλλες αγορές παραγώγων.

Ο κ. Chilton δήλωσε ότι η CFTC, που ελέγχει τις αγορές προθεσμιακών συμβολαίων στις αγορές εμπορευμάτων και στις χρηματοοικονομικές αγορές, όπως παράγωγα σε μετοχές και σε συνάλλαγμα, ερευνά "εκατοντάδες ιδιώτες και εταιρίες, πολλές των οποίων αφορούν σε απάτες τύπου πυραμίδας".

Η CFTC έχει καταθέσει καταγγελίες για 15 πυραμίδες μέχρι στιγμής στο έτος, έναντι 13 στο σύνολο του 2008. Με αυτούς τους ρυθμούς η χρονιά θα κλείσει με πάνω από 60 υποθέσεις.
Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία όπου ο αριθμός των καταχρήσεων που ανακοινώνεται επισήμως ανέρχεται σε εκατοντάδες".

Ο κ. Chilton δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες για τις έρευνες, αλλά ανακοίνωσε ότι η πλειονότητα των περιπτώσεων αφορούν σε μικρές επενδύσεις, της τάξης μερικών εκατομμυρίων δολαρίων έως 50 εκατ. δολ.

Στην τελευταία περίπτωση, η CFTC κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα μια επενδυτική εταιρία από τη βόρειο Καρολίνα για σχέδιο-πυραμίδα 40 εκατ. δολ. στην αγορά συναλλάγματος.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v