Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα επιτόκια της Fed "επιστρέφουν"

Έπειτα από έξι μήνες απόλυτης ησυχίας για την πολιτική της Fed, τα επιτόκια επιστρέφουν στο επίκεντρο των ανησυχιών. Πρόκειται, αν μη τι άλλο, για ξεκάθαρη ένδειξη ότι οι αγορές επιστρέφουν στην ομαλότητα.

Τα επιτόκια της Fed επιστρέφουν
Ο κ. William McChesney Martin, ο διοικητής της Federal Reserve με τη μεγαλύτερη θητεία, δήλωσε ότι δουλειά της Fed είναι "να κρύψει τα ποτά όσο το πάρτι συνεχίζεται". 

Έπειτα από έξι μήνες όπου δεν υπήρξε καμία ανησυχία για τα επιτόκια της Fed, η "κάβα" της πιστωτικής πολιτικής επιστρέφει στο επίκεντρο των ανησυχιών. Αυτό είναι, αν μη τι άλλο, ξεκάθαρη ένδειξη ότι οι αγορές επιστρέφουν στην ομαλότητα.

Τα στοιχεία για την απασχόληση της περασμένης εβδομάδας επανέφεραν τις ανησυχίες για τα "ποτά" και οι αποδόσεις στα διετή ομόλογα, που είναι ευαίσθητα στις προοπτικές επιτοκίων, ενισχύθηκαν πάνω από 0,4 ποσοστιαία μονάδα.

Οι τιμές στα παράγωγα Fed Funds δείχνουν σχεδόν με βεβαιότητα ότι η Fed θα αναβαθμίσει τον στόχο επιτοκίων τουλάχιστον κατά 0,50 μονάδα έως το τέλος του έτους. Προηγουγουμένως ανέφεραν με σιγουριά ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε ιστορικά χαμηλά μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι μετοχές υποχώρησαν κάπως, ίσως εξαιτίας των ίδιων φόβων για αύξηση επιτοκίων.

Από την πλευρά της αγοράς, η έκθεση για την απασχόληση ήταν μία σαφής ένδειξη για επικείμενη ανάκαμψη, που άλλαξε άρδην τους υπολογισμούς της Fed.

Υπάρχουν όμως και λόγοι ανησυχίας: Κανείς ουσιαστικά δεν μπορεί να παρομοιάσει την πραγματική οικονομία με πάρτι. Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε πάνω από το 9,5%. Και τα μεγέθη για τους αριθμούς των περικοπών θέσεων εργασίας δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν.

Οπότε η παρομοίωση της τρέχουσας νομισματικής πολιτικής της Fed με "κάβα" δεν είναι επιτυχής. Θα έπρεπε να την παρομοιάζουμε μάλλον με ενεργειακά ροφήματα ή και με αναβολικά. Σε κάποια περίπτωση θα πρέπει η κεντρική τράπεζα ή να μειώσει τη δόση ή να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Αλλά είναι πολύ νωρίς για να δηλώνουμε βέβαιοι πως αυτό θα γίνει εντός έξι μηνών.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v