Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζωώδη ένστικτα στην αγορά

Η αγορά πνίγεται στο ρευστό, οι επενδυτές έχουν μειώσει τα χρέη και τα εφιαλτικά σενάρια (Ιρλανδία-Λετονία) δείχνουν λιγότερο εφιαλτικά. Τα ζωώδη ένστικτα και η αγορά αλληλοβοηθιούνται όλο και ψηλότερα.

  • John Authers
Ζωώδη ένστικτα στην αγορά
Οι διεθνείς αγορές έχουν νέες έννοιες: την Ιρλανδία, της οποίας η πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμίστηκε για δεύτερη φορά σε τρεις μήνες από τη Standard & Poor’s, και τη Λετονία, που κανονίζει πολλές περικοπές στον προϋπολογισμό και οι traders της αγοράς συναλλάγματος στοιχηματίζουν ότι θα εγκαταλείψει τη σύνδεση του νομίσματος με το ευρώ.

Και οι δύο χώρες αναβιώνουν σενάρια που προκαλούν εδώ και καιρό ανησυχίες - ότι μια αδυναμία αποπληρωμής σε περιφερειακή χώρα της ευρωζώνης θα διακυβεύσει και το ίδιο το ενιαίο νόμισμα και η ανατολική Ευρώπη θα υποστεί πλήρη νομισματική κρίση, όπως εκείνη που έζησε το Μεξικό το 1994 και η Ασία το 1997.

Ένα τέτοιο γεγονός θα τραυμάτιζε σοβαρά τις ελπίδες για παγκόσμια ανάκαμψη.

Μέχρι τώρα όμως, η ψυχολογία μοιάζει αρκετά δυνατή ώστε να νικά τις τελευταίες κακές ειδήσεις. Αυτές οι εξελίξεις δεν προκαλούν καμία ανησυχία του είδους που θα προκαλούσαν πριν από λίγους μήνες.

Αν κρίνουμε από τις τιμές των credit default swaps, ο κίνδυνος χρεοστασίου της Λετονίας κορυφώθηκε τον Μάρτιο, όταν οι επενδυτές απαιτούσαν spread 12 ποσοστιαίων μονάδων για τα ομόλογα της Λετονίας σε σύγκριση με τα αμερικανικά treasuries. Σήμερα, παρά τις ανησυχίες των τελευταίων εβδομάδων, κινείται στις 7,5 μονάδες.

Το χρεοστάσιο της Ιρλανδίας θεωρείται πολύ λιγότερο πιθανό. Ο κίνδυνος αδυναμίας αποπληρωμών της Ιρλανδίας κορυφώθηκε τον Φεβρουάριο, όταν η πιστωτική αγορά απαιτούσε premium 4 ποσοστιαίων μονάδων. Ύστερα από δύο υποβαθμίσεις, το μέγεθος είναι μόλις 2 μονάδες.

Γιατί δεν υπάρχει ανησυχία; Η αποδυνάμωση του ευρώ και περισσότερο του ελβετικού φράγκου τους τελευταίους μήνες χαλαρώνει τις πιέσεις στην ανατολική Ευρώπη.

Επιπλέον, η αγορά είναι πνιγμένη στο ρευστό, οι επενδυτές έχουν μειώσει τα επίπεδα χρέους κι έτσι τα εφιαλτικά σενάρια μοιάζουν λιγότερο εφιαλτικά.

Τα ζωώδη ένστικτα της αγοράς άφησαν ακόμη και τη χρεοκοπία της General Motors να περάσει αναίμακτα. Και για την ώρα αυτά τα ζωώδη ένστικτα και η αγορά αλληλοβοηθιούνται όλο και ψηλότερα.




© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v