Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το growth story των αναδυόμενων αγορών

Πριν από 40 χρόνια η επένδυση στις ελάχιστες (τότε) αναδυόμενες αγορές αντιμετωπιζόταν με σκεπτικισμό. Σήμερα, ετοιμάζονται να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Μια ιστορική αναδρομή από τον M. Mobius.

  • Mark Mobius
Το growth story των αναδυόμενων αγορών
Πριν από 20 χρόνια δημιουργήθηκε το Templeton Emerging Markets Investment Trust. Στην αρχή υπήρχαν ελάχιστες αναδυόμενες αγορές από τις οποίες μπορούσε να επιλέξει κανείς, ενώ σήμερα αυτές οι οικονομίεςείναι περισσότερες από 60.

Δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών, θεωρώ πως οι αναδυόμενες αγορές θα παίξουν έναν πολύ πιο σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία θα αναδυθούν ηγέτες λόγω της σχετικά ισχυρότερης μακροοικονομικής και χρηματοοικονομικής θέσης τους.

Το πρώτο διάστημα είχε γίνει ντόρος με τις αναδυόμενες αγορές, όμως υπήρχε και σκεπτικισμός και έλλειψη κατανόησης (που εξακολουθεί να ισχύει σε κάποιον βαθμό). Στη συνέχεια υπήρξαν πολλές αναδυόμενες αγορές, λίγες όμως από αυτές ήταν ανοιχτές σε επενδύσεις ή αρκετά μεγάλες για να προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Υπήρχαν αυστηροί έλεγχοι στο ξένο συνάλλαγμα και περιορισμοί στις ξένες επενδύσεις, τα οποία έρχονταν να προστεθούν στα προβλήματα με τη διαφύλαξη τίτλων και με τη ρευστότητα της αγοράς.

Από τότε έχουμε δει πολλές εξελίξεις, όπως η πρόοδος όσον αφορά στην αντιμετώπιση των επενδύσεων στις αναδυόμενες αγορές και στο άνοιγμα αγορών όπως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία. Η μεγαλύτερη επιτυχία, όμως, ήταν η πρωτοφανής ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής: 

* Οι αναδυόμενες αγορές κατέγραψαν συνδυασμένο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 5,5% τα τελευταία 20 χρόνια, τη στιγμή που ο ρυθμός ανάπτυξης των ανεπτυγμένων ήταν 2,3%. Αντιπροσωπεύουν μια οικονομικά διαφοροποιημένη ομάδα, στην οποία αναλογεί το 80% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού. 
* Οι εταιρίες των αναδυόμενων αγορών έχουν συγκεντρώσει 1,4 τρισ. δολάρια μέσω δημόσιων εγγραφών και εκδόσεις μετοχών από το 1989, τονίζοντας τη σημαντική επενδυτική εμπιστοσύνη στις αγορές αυτές. 
* Οι εισροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές έχουν ξεπεράσει τα 80 δισ. δολάρια από το 1995. 
* Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις αναδυόμενες τα τελευταία 20 χρόνια έχει γίνει εμφανές από την άνοδο της στάθμισης των αγορών αυτών στον δείκτη MSCI All Country World Index, που αυξήθηκε από το 2% το 1988 στο 13% σήμερα.

Την τελευταία δεκαετία (1998 - 2008) η κεφαλαιοποίηση των αναδυόμενων αγορών που περιλαμβάνονται στον δείκτη S&P/IFC EM αυξήθηκε από τα 300 δισ. δολάρια (στο τέλος του 1998) στα 7,5 τρισ. δολάρια (στο τέλος του 2008). Στο διάστημα αυτό ο συνολικός όγκος συναλλαγών αυξήθηκε από τα 400 δισ. δολάρια στα 13 τρισ. δολάρια, ενώ ο συνολικός αριθμός των εισηγμένων σε αυτές τις αγορές εταιριών παρουσίασε άνοδο από 5.400 σε περισσότερες από 15.400 την ίδια περίοδο.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πρόσφατες "διορθώσεις" των αγορών, όλες οι αναδυόμενες περιοχές μοιάζουν συναρπαστικές. Ενώ η παγκόσμια ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί, οι αναδυόμενες εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν με ρυθμό πολύ ταχύτερο από αυτόν των ανεπτυγμένων αγορών.

Η συσσώρευση αποθεμάτων σε ξένα νομίσματα παράλληλα ισχυροποιεί τη θέση των αναδυόμενων αγορών ενάντια στους κραδασμούς που προέρχονται από το εξωτερικό. Τα αποθέματα της Κίνας για παράδειγμα ανέρχονται περίπου σε 2 τρισ. δολάρια.

Οι τρέχουσες αποτιμήσεις είναι ελκυστικές. Ορισμένες χώρες όπως η Τουρκία και η Ρωσία διαπραγματεύονται με μονοψήφιο Ρ/Ε.

Η ταχύτατη αύξηση της παγκόσμιας κυκλοφορίας χρήματος αποτελεί πηγή αισιοδοξίας. Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αποφύγουν τον αποπληθωρισμό ρίχνοντας χρήμα στο οικονομικό σύστημα. Αυτό το χρήμα πρέπει να βρει στέγη και τα επιτόκια των καταθέσεων δεν είναι ελκυστικά. Οι επενδυτές είναι πιο αισιόδοξοι και αναζητούν καλύτερες αποδόσεις.

Η εμφανής επιλογή για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές είναι οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών.

Πάρτε για παράδειγμα τη Λατινική Αμερική. Σίγουρα χώρες όπως το Μεξικό επηρεάζονται περισσότερο σε σχέση με άλλες από την ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας. Όμως, η αύξηση των διασυνοριακών συναλλαγών έχει αντισταθμίσει μέρος των επιπτώσεων της χαμηλότερης εξαγωγικής ζήτησης από τις ΗΠΑ. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της Λατινικής Αμερικής είναι η τεράστια καταναλωτική αγορά της, με αυξημένη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες και παγκοσμίου κλάσης εταιρίες που είναι υπομοχλευμένες και φθηνές. Επιπλέον, τα φυσικά αποθέματα της περιοχής είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Η οικονομική ανάπτυξη στην Ασία, στη μεγαλύτερη αναδυόμενη περιοχή, παραμένει σχετικά υψηλή. Τα κατά κεφαλήν εισοδήματα αυξάνονται, οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές και οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, βελτιώνοντας έτσι το επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα στην περιοχή.

Συχνά με ρωτούν αν στα 40 χρόνια που επενδύω στις αναδυόμενες αγορές έχω μετανιώσει για κάτι. Έχω μετανιώσει μόνο για ένα πράγμα: για το ότι δεν είχα αρχίσει να επενδύω σε αναδυόμενες νωρίτερα!

© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v