Οι κυβερνητικές "επιταγές" Ιαπωνίας και Κίνας

Στη 2η και 3η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η κυβερνητική χείρα βοηθείας είναι περισσότερο από ευδιάκριτη. Τι θα γίνει όμως όταν τελειώσουν οι μεγάλες "επιταγές" από το κράτος;

Οι κυβερνητικές επιταγές Ιαπωνίας και Κίνας
Στη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου η κυβερνητική χείρα βοηθείας είναι κάτι παραπάνω από ευδιάκριτη.

Στην Ιαπωνία, όπου η οικονομική παραγωγή συρρικνώθηκε 3,8% στο α΄ τρίμηνο, οι κρατικές δαπάνες είναι οι μόνες που ενισχύονται: οι συμβάσεις δημοσίων έργων αυξήθηκαν 21% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο.

Στην Κίνα, που ανακοίνωσε ισχυρή αύξηση στις επενδύσεις παγίων ενεργητικών, η εικόνα είναι ανάλογη. Η κεντρική κυβέρνηση αύξησε τις επενδύσεις 28% σε ετήσια βάση στο α΄ πεντάμηνο, ενώ οι τοπικές κυβερνήσεις ανέβασαν τον πήχη ακόμη περισσότερο.

Οι στοχευμένες επιδοτήσεις ενισχύουν και ορισμένους τομείς της κατανάλωσης. Στην Ιαπωνία οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων αυξήθηκαν 7% τον Μάιο, μετά τις φορολογικές ελαφρύνσεις του προηγούμενου μήνα, ενώ τα κινεζικά κίνητρα ώθησαν τις πωλήσεις αυτοκινήτων 47% υψηλότερα τον Μάιο.

Δυστυχώς, τα δυσοίωνα δεδομένα συνεχίζονται εκεί όπου δεν φτάνει η κυβέρνηση. Οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν πάνω από 25% τον Μάιο σε ετήσια βάση.

Έτσι, εγείρεται το ερώτημα, όπως και σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη, του τι θα γίνει, όταν τελειώσουν οι μεγάλες "επιταγές" από το κράτος. Οι αποδείξεις ότι τα εμπορικά έθνη της Ασίας μπορούν να γυρίσουν το ζύγι της οικονομίας με μεγαλύτερη βαρύτητα στην εγχώρια κατανάλωση δεν είναι πολλές.

Για την Κίνα οι ιδιωτικές μετρήσεις καταναλωτικών δαπανών είναι λιγότερο απλόχερες από τους εύρωστους κρατικούς δείκτες. Στην Ιαπωνία οι δαπάνες λιανικής μειώνονται επί οκτώ μήνες στη σειρά.

Σε αντίθεση με τον υπόλοιπο κόσμο, τα χρέη των νοικοκυριών δεν αποτελούν πρόβλημα - αλλά η ανεργία αποτελεί. Το μισθολογικό κόστος στα ιαπωνικά εργοστάσια απορροφά σήμερα το 94% του κέρδους μεταποίησης, έναντι 60% έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με την BNP Paribas. Είναι πιθανότερο να ακολουθήσουν απολύσεις παρά αυξήσεις δαπανών.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v