Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι "λένε" τα treasury yields

Η αύξηση στις αποδόσεις των μακροχρόνιων ομολόγων καταδεικνύει τις ανησυχίες για το ογκώδες έλλειμμα των ΗΠΑ που όμως σίγουρα είναι προτιμότερο από μια κατάρρευση του συστήματος.

  • John Authers
Τι λένε τα treasury yields
Ο κόσμος συνήλθε από το σοκ της Lehman Brothers. Σημαντικά βαρόμετρα για τις χρηματοοικονομικές πιέσεις έχουν επιστρέψει στα επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν από τη χρεοκοπία της Lehman τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η μερισματική απόδοση του τραπεζικού δείκτη του S&P 500 διαμορφώνεται σήμερα στο 4,22%, χαμηλότερα από το 4,24% της 12ης Σεπτεμβρίου, πριν από τη χρεοκοπία της Lehman.

Έφτασε στο ζενίθ του 10,8% στις αρχές Μαρτίου, σε ένα σημείο όπου οι τραπεζικές μετοχές πρόσφεραν περίπου 10 φορές την "απαλλαγμένη κινδύνου" απόδοση των ομολόγων. Αυτό έδιχνε μια βεβαιότητα επικείμενης δραστικής μείωσης των μερισμάτων.

Παράλληλα, το κόστος ασφάλισης για την περίπτωση χρηματοοικονομικού χρεοστασίου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα credit default swaps, σήμερα κοστίζει 3,58% του χρέους που ασφαλίζεται, πολύ χαμηλότερα από το 7,4% στις παραμονές της Lehman και 14,86% στις αρχές Μαρτίου.

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι μια κατάρρευση του συστήματος μορφής "Αρμαγεδδώνα", που έδειχνε πολύ πιθανή τον Σεπτέμβριο και λιγότερο πιθανή τον Μάρτιο, δεν προεξοφλείται πλέον στις αγορές.

Αρκεί αυτό για να εξηγήσει τις πρόσφατες κινήσεις στις αγορές ομολόγων, όπου έγινε άλλο ένα ξεπούλημα το απόγευμα της Τετάρτης στη Νέα Υόρκη; Το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώθηκε να πληρώσει υψηλότερο yield απ’ όσο αναμενόταν στην τελευταία δημοπρασία ομολόγων. Υπήρξε έντονη ζήτηση, όμως και πάλι οι επενδυτές θεώρησαν ότι πρέπει να πωλήσουν.

Οι αποδόσεις των ομολόγων είναι φυσικό να ανεβαίνουν όταν η ένταση φεύγει και οι επενδυτές πούλησαν ομόλογα που είχαν αγοράσει ως "καταφύγια". Όμως, δεδομένων ότι η Federal Reserve παρεμβαίνει για να κρατήσει τις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλά και των μοτίβων ξεπουλήματος μετά τις δημοπρασίες ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες, είναι δύσκολο όλα αυτά να τα αποδώσουμε σε ανακούφιση…

Ορθώς ή όχι, υπάρχει η ανησυχία ότι οι ΗΠΑ θα δυσκολευτούν να χρηματοδοτήσουν το έλλειμμά τους - αλλά τουλάχιστον αυτό είναι προτιμότερο από μια κατάρρευση του συστήματος.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v