Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θαμπώνουν οι ελπίδες για τη διεθνή οικονομία

Τα φωτεινά σημεία για την παγκόσμια οικονομία μοιάζουν να θολώνουν το τελευταίο διάστημα. Οι αγορές το έχουν κατανοήσει και αντιδρούν "γυρίζοντας" σε πτωτική τροχιά. Κανείς δεν μπορεί να τις κατηγορήσει.

  • Aline van Duyn
Θαμπώνουν οι ελπίδες για τη διεθνή οικονομία
Η χρήση του όρου "ενδείξεις ελπίδας" δεν αποτελεί πλέον την αγαπημένη επιλογή των πολιτικών και των νομοθετών ανά την υφήλιο. Άλλωστε, οι υπουργοί Οικονομίας του G8 φρόντισαν να στείλουν το σαφές μήνυμα ότι είναι πολύ νωρίς για να θεωρήσουμε πως "όλα ξεκαθάρισαν" για την παγκόσμια οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ κ. Timothy Geithner τόνισε πως "δεν νομίζω ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να υποστηρίξουμε ότι η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει" και πρόσθεσε ότι "είναι ακόμη νωρίς και... έχουμε δρόμο να διανύσουμε".

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας τόνισε ότι "δεν έχουμε φτάσει ακόμη στη στροφή", ενώ ο επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Dominique Strauss-Kahn, υποστήριξε πως "η όποια ανάκαμψη είναι αδύναμη".

Οι αγορές φρόντισαν να ανταποκριθούν -ως είχαν καθήκον- στις παραπάνω δηλώσεις. Οι μετοχές υποχώρησαν και τα ομόλογα ενισχύθηκαν. Ακόμη πιο σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι μειώθηκαν και οι τιμές των εμπορευμάτων.

Συνεχιζόμενη άνοδος στην τιμή του πετρελαίου και των εμπορευμάτων, άλλωστε, μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση των προοπτικών του πληθωρισμού.

Καθώς η Fed συνεχίζει να "ρίχνει" πληθώρα κεφαλαίων στην αγορά, μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων και στεγαστικών δανείων, οποιαδήποτε επιστροφή του πληθωρισμού θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού.

Αν και δεν ανακοίνωσε "πολιτική εξόδου" από την εμπλοκή του στο όλο θέμα, το G8 έχει καταστήσει σαφές πως έχει μάθει από το πάθημα της Ιαπωνίας. Γι' αυτό δεν πρόκειται να ακολουθήσει το παράδειγμά της, αποσύροντας με ταχύτητα τόσο τα μέτρα στήριξης όσο και την πολιτική χαλάρωσης των επιτοκίων.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v