Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε σημείο-καμπής το πετρέλαιο

Το πετρέλαιο δεν πρόκειται να ακολουθήσει πορεία ανάλογη με αυτήν του 2008, τονίζει ο κ. Weinberg, αναλυτής της Commerzbank, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο OPEC θα κατορθώσει να επιτύχει τον στόχο για πετρέλαιο στα 80 δολάρια.

  • Eugen Weinberg, Commerzbank
Σε σημείο-καμπής το πετρέλαιο
Η πρόσφατη άνοδος στην τιμή πετρελαίου επαναφέρει στο προσκήνιο το ερώτημα κατά πόσο υπάρχει περίπτωση να αγγίξει, εκ νέου, τα ιστορικά υψηλά του 2008.

Σύμφωνα με τον κ. Eugen Weinberg, ειδικό στις αγορές εμπορευμάτων για την Commerzbank, οι πιθανότητες ο «μαύρος χρυσός» να φθάσει στα 100 δολάρια είναι ελάχιστες.

«Κατά τη διάρκεια της περσινής έκρηξης οι επενδυτές είχαν λανθασμένα προεξοφλήσει ότι τα θεμελιώδη δεδομένα των πετρελαϊκών αγορών θα συνέχιζαν να είναι ισχυρά, χωρίς να συνυπολογίσουν την «κυκλικότητα» της», τονίζει ο αναλυτής και προσθέτει ότι «επίσης, εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων υπήρχε πληθώρα κεφαλαίων πρόθυμων να τοποθετηθούν στις αγορές πετρελαίου».

Όπως τονίζει «θεωρούμε ότι η αγορά πετρελαίου ήταν μία φούσκα, που τελικά έφθασε στην έκρηξη».

Ποιες είναι οι προοπτικές τώρα; Ο κ. Weinberg προσθέτει ότι δεν υπάρχει, πλέον, πληθώρα επενδυτικών κεφαλαίων για την αγορά πετρελαίου τόσο λόγω της πιστωτικής στενότητας όσο και της χαλάρωσης της διάθεσης ανάληψης ρίσκου από τους επενδυτές.

Επίσης τόσο τα αποθέματα όσο και η επιπλέον παραγωγή βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

«Ο OPEC βρίσκεται σε πολύ καλή θέση και μπορεί να επιτύχει τον στόχο του για τιμή πετρελαίου μεταξύ 70 και 80 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ έχει τη δυνατότητα να «συγκρατήσει» μία υπερβολική άνοδο, καθώς διαθέτει υψηλά αποθέματα που μπορεί να «ρίξει» στην αγορά.

Δεν θεωρούμε ότι τιμή πετρελαίου κοντά στα 70 δολάρια θα πλήξει τη ζήτηση, ενώ θα στηρίξει και τα κράτη εκτός OPEC. Ως εκ τούτου η τιμή πετρελαίου πολύ δύσκολα θα φθάσει σε τριψήφιο νούμερο», καταλήγει ο αναλυτής.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v