Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επικίνδυνο το κόστος των εμπορευμάτων

Η αποκατάσταση της τάξης στις αγορές γίνεται δύσκολο έργο για τους επενδυτές. Η αύξηση στις αγορές ομολόγων και εμπορευμάτων μπορεί να κλειδώσει τις μετοχές σε μια μακρά περίοδο περιορισμένης διακύμανσης.

  • Michael Mackenzie
Επικίνδυνο το κόστος των εμπορευμάτων
Η αποκατάσταση της τάξης στις χρηματοοικονομικές αγορές γίνεται δύσκολο έργο για τους επενδυτές. Για λίγο την Τρίτη οι μετοχές και τα εμπορεύματα ενισχύθηκαν, ενώ οι τιμές των κρατικών ομολόγων και το δολάριο υποχώρησαν.

Αυτού του είδους η διαδραστικότητα μεταξύ των τάξεων ενεργητικών καθρεφτίζει την ευρύτερη πίστη ότι το χειρότερο πέρασε για την παγκόσμια οικονομία και πως υπάρχει μεγαλύτερη διάθεση κινδύνου.

Όμως, το ράλι των μετοχών από τα χαμηλά των αρχών τους έτους έχει μείνει στάσιμο τον τελευταίο μήνα. Η αισιόδοξη άποψη είναι ότι μια περίοδος σταθεροποίησης είναι φυσική και καθώς τα επερχόμενα δεδομένα θα σκιαγραφούν πιο ξεκάθαρη εικόνα οικονομικής ανάκαμψης το ράλι θα διευρυνθεί.

Όμως, αυτή η ευδιαθεσία που συνδέεται με τις σποραδικές αχτίδες ελπίδας για την οικονομία ίσως απειλεί να προκαλέσει βραχυκύκλωμα στη διαδικασία της ανάκαμψης.

Οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, που στις ΗΠΑ ώθησαν υψηλότερα τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια, δεν συνιστούν απειλή σε μια αυθεντική αναθέρμανση της ανάκαμψης.

Όμως μέσα στο περιβάλλον της χειρότερης ύφεσης από το 1930 και της μακράς διαδικασίας μείωσης των χρεών από εταιρίες και καταναλωτές, μια ευαίσθητη οικονομία ίσως δεν έχει την αντοχή να αντεπεξέλθει στις υψηλότερες τιμές εμπορευμάτων και στις αποδόσεις των ομολόγων.

Έτσι δυσκολεύει η κατάσταση για τους επενδυτές και τους ρυθμιστές, καθώς η αύξηση στις τιμές των ομολόγων και των εμπορευμάτων θα μπορούσε σε κάποιο σημείο να θέσει υπό αμφισβήτηση τη διάθεση για πιο ριψοκίνδυνα ενεργητικά.

Το ενδεχόμενο να υπάρξει πληθωρισμός τα ερχόμενα χρόνια με τη χαλαρή νομισματική πολιτική θέτει το δολάριο σε ευάλωτη θέση, που τροφοδοτεί την άνοδο στα εμπορεύματα.

Αυτή η ανατροφοδότηση μεταξύ των δύο τάξεων ενεργητικών θα μπορούσε κάλλιστα να κλειδώσει τις μετοχές σε μια μακρά περίοδο διακύμανσης σε περιορισμένη κλίμακα. Μέχρι η ανάκαμψη της οικονομίας εμφανιστεί αρκετά ισχυρή, ώστε να απορροφήσει τις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων και τις τιμές του πετρελαίου, η αναζήτηση του ράλι σε ριψοκίνδυνα ενεργητικά ίσως αποδειχτεί εσφαλμένος στόχος.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v