Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Καυτή πατάτα" για τη Fed οι νέες ρυθμίσεις

Ο Πρόεδρος Barack Obama ανακοινώνει το νέο σύστημα χρηματοπιστωτικής ρύθμισης στις ΗΠΑ, που δίνει στην Federal Reserve την κύρια ευθύνη για την αποφυγή μελλοντικών οικονομικών κρίσεων.

  • Krishna Guha (Ουάσιγκτον)
Καυτή πατάτα για τη Fed οι νέες ρυθμίσεις
Ο Πρόεδρος Barack Obama ανακοινώνει το νέο σύστημα χρηματοπιστωτικής ρύθμισης στις ΗΠΑ, που δίνει στην Federal Reserve την κύρια ευθύνη για την αποφυγή μελλοντικών οικονομικών κρίσεων.

Ο κ. Obama θα ανακοινώσει επίσης σχέδια δημιουργίας ενός συμβουλίου ρυθμιστών και μια νέα ρυθμιστική αρχή για την προστασία των καταναλωτών. Αναμένεται να ζητήσει και την κατάργηση του Γραφείου Εποπτείας Αποταμιεύσεων, μιας από τις ρυθμιστικές αρχές που υπάρχουν σήμερα στο έθνος.

Ωστόσο η κυβέρνηση δεν θα επιχειρήσει μια ευρείας κλίμακας και «προχωρημένη» ενοποίηση των ρυθμιστικών αρχών, καθώς εμφανίστηκαν πολιτικές δυσκολίες σε αυτή την προσπάθεια. Αντ’αυτού, στο σχέδιο προτείνονται αλλαγές ρυθμίσεων που θα περιορίσουν την δυνατότητα των οίκων να επιλέγουν σε ποια ρυθμιστική αρχή θα αναφέρονται.

Ο κ. Obama θα προτείνει να δοθούν στην Fed εξουσίες να αντιμετωπίζει την συγκέντρωση κινδύνων που απειλούν το σύνολο του συστήματος, με επίκεντρο στους καίριους οίκους και τις χρηματοοικονομικές αγορές. Δεν θα χρειάζεται πια η Fed να ζητεί έγκριση από το συμβούλιο ρυθμιστικών Αρχών, για να αντιδρά στους κινδύνους στο σύστημα. Οι νέες αυτές εξουσίες της Fed θα συνοδευτούν από σκληρές κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες –ειδικά τις πιο σημαντικές- και κινήσεις ενδυνάμωσης της υποδομής των καίριων χρηματοοικονομικών αγορών.

Η Fed θα εποπτεύει άμεσα και τους μη τραπεζικούς χρηματοοικονομικούς οίκους που το μέγεθος και η σύνθεσή τους είναι αντίστοιχη με των τραπεζών. Η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, πιθανότατα θα έχει και την τελευταία λέξη όσον αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Ωστόσο, δεν θα συγκεντρωθούν όλες οι εξουσίες κινδύνων στο σύστημα στην Fed. Ο κ. Obama θα προτείνει να δοθούν στο ταμείο εγγυοδοσίας Federal Deposit Insurance Corporation ειδικές εξουσίες διάλυσης, ώστε να ρευστοποιούν σημαντικούς χρηματοπιστωτικούς οίκους.

Εντός της κεντρικής τράπεζας, τα συναισθήματα είναι μικτά. Ο διοικητής της Fed, Ben Bernanke πιστεύει ότι οι εξουσίες κινδύνων στο σύστημα, ίσως δώσουν την δυνατότητα στην τράπεζα να περιορίσει τις «φούσκες» στην πίστωση και τα ενεργητικά, κάτι που δεν γίνεται εύκολα με τα επιτόκια.

Ορισμένοι ωστόσο νυν και πρώην αξιωματούχοι της Fed, φοβούνται ότι η κεντρική τράπεζα είναι καταδικασμένη να αποτύχει και ότι η άσκηση των εξουσιών επί των κινδύνων στο σύστημα θα την εμπλέξουν με πολιτικές διαμάχες οι οποίες θα υπονομεύσουν την δυνατότητά της να εφαρμόζει μια ανεξάρτητη νομισματική πολιτική.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v