Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι περικοπές θέσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Οι ευρωπαϊκές εταιρίες εφευρίσκουν διάφορες μεθόδους μείωσης του κόστους χωρίς απολύσεις -όπως η 5ετής άδεια της BBVA ή η "εθελοντική" μηνιαία εργασία της ΒΑ. Οι αμερικανικές δεν είναι τόσο ευαίσθητες.

Οι περικοπές θέσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ
"Εντάξει, παραιτούμαι". Η εθελοντική έξοδος συνεχίζει να αποτελεί τμήμα του εξοπλισμού μείωσης των δαπανών.

Όμως στην Ευρώπη τουλάχιστον, οι εταιρίες εφευρίσκουν ακόμη πιο δημιουργικούς τρόπους για να μειώσουν το κόστος προσωπικού, χωρίς να κάνουν απολύσεις - από την προσφορά της ισπανικής τράπεζας BBVA για πενταετή άδεια με το ένα τρίτο του μισθού, μέχρι την ευφυή πρόταση για "εθελοντική" εργασία ενός μήνα της British Airways.

Στις ΗΠΑ τα επιχειρηματικά τμήματα ανθρώπινων πόρων παραμένουν λιγότερο ευαίσθητα. Στο α΄ τρίμηνο η απασχόληση στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 3,1 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η παραγωγή παρουσίασε κάμψη 2,5%. Στην ευρωζώνη, αντιθέτως, η παραγωγή μειώθηκε σχεδόν κατά 5%, αλλά η απασχόληση περιορίστηκε ελάχιστα.

Ένας λόγος γι' αυτήν την περίεργη ευρωπαϊκή ολιγωρία είναι η αύξηση στη "βραχεία" απασχόληση. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε τον Απρίλιο -αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η ανάκαμψη έρχεται. Αλλά ο μέσος όρος των ωρών εργασίας επίσης μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1992. Σε κάθε περίπτωση, οι Βρετανοί κερδίζουν λιγότερα. Στη Γερμανία, υπό το επιδοτούμενο σύστημα kurzarbeit, η βραχεία εργασία επικρατεί περισσότερο, με 1,25 εκατ. εργαζόμενους στο πρόγραμμα τον Μάρτιο.

Αυτά τα μέτρα έχουν μικτή επίδραση. Προστατεύουν το ανθρώπινο κεφάλαιο μιας εταιρίας, αν η ύφεση είναι βραχεία. Στις ελαστικές αγορές εργασίας ίσως είναι επίσης η μόνη μέθοδος για μείωση του εργατικού κόστους. Το πρόβλημα είναι ότι αν χρησιμοποιηθεί για παρατεταμένη περίοδο αποδυναμώνει τα κίνητρα προς τις εταιρίες να αναδιοργανωθούν και προς τους εργαζομένους να επανατοποθετηθούν. Αυτό μπορεί να μειώσει τις προσλήψεις στην ανάκαμψη.

Αυτές οι ανελαστικότητες επαναλαμβάνουν την παλιά ασύστατη κουβέντα για την ανωτερότητα της αμερικανικής παραγωγικότητας έναντι της ευρωπαϊκής. Αλλά οι αποδείξεις υποστηρίζουν το αντίθετο. Στις υφέσεις του 1990-93 και του 2001-03 η ανεργία αυξήθηκε εξίσου και στις δύο ηπείρους - όμως πιο αργά στην Ευρώπη. Αν η Ιστορία αποτελεί οδηγό, αυτό σημαίνει ότι θα έρθουν κι άλλα δύσκολα στην ευρωπαϊκή απασχόληση. Σε κάποιες χώρες, όπως η Ισπανία, όπου η ανεργία έχει ανέλθει στο 17%, έχουν ήδη έρθει.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v