Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ευρώπη ετοιμάζει τη δική της μεταρρύθμιση

Έτοιμοι να εγκρίνουν τη δική τους μεταρρύθμιση στον τρόπο εποπτείας των αγορών είναι οι ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο των Βρυξελών. Αρκεί να κατορθώσουν να ξεχάσουν τις αντιρρήσεις λόγω "εθνικού συμφέροντος".

  • Tony Barber (Βρυξέλες) & Bertrand Benoilt (Βερολίνο)
Η Ευρώπη ετοιμάζει τη δική της μεταρρύθμιση
Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία προετοιμάζονται να αναζητήσουν "κοινά σημεία συνεννόησης", προκειμένου και η Ευρώπη να προχωρήσει στην ενίσχυση των αρχών εποπτείας των αγορών, παρά το γεγονός ότι η Βρετανία δεν είναι και πολύ πρόθυμη να δώσει εξουσίες σε κάποιον κεντρικό μηχανισμό της Ε.Ε.

Στη διήμερη σύνοδο, η οποία ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλες, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., αναμένεται ότι θα εγκρίνουν ένα σχέδιο για τη δημιουργία δύο νέων αρχών -ενός συμβουλίου ελέγχου κινδύνου και ενός συστήματος αρχών εποπτείας του χρηματοοικονομικού χώρου- προκειμένου να εποπτεύουν τραπεζικές, ασφαλιστικές και μετοχικές αγορές.

Βέβαια, υπάρχουν αρκετές "εσωτερικές συγκρούσεις". Από τη μία πλευρά οι αντιρρήσεις της Βρετανίας, ενώ από την άλλη αρκετά κράτη-μέλη με "ηγέτες" τη Γαλλία και τη Γερμανία θέτουν αντιρρήσεις για το κατά πόσον στις νέες αρχές θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να πιέζουν τις εθνικές κυβερνήσεις για λήψη μέτρων διάσωσης τραπεζών.

Όπως δηλώνουν γνώστες του όλου θέματος, ο Βρετανός πρωθυπουργός κ. Gordon Brown αναμένεται να ασκήσει πιέσεις προκειμένου οι νέες εποπτικές αρχές να μην έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν μέτρα στις εθνικές κυβερνήσεις.

Επίσης, η Γαλλία και η Γερμανία επιθυμούν να υπάρξει ξεκάθαρος καθορισμός των αρμοδιοτήτων των νέων αρχών, αλλά ταυτόχρονα κορυφαίοι διπλωμάτες εκφράζουν αισιοδοξία ότι τελικά θα υπάρξει συμβιβασμός και με τους Βρετανούς και φυσικά με τις όποιες αντιρρήσεις τους.

Αρκετοί Βρετανοί τραπεζίτες πιέζουν τον κ. Brown, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει ανώριμες αγορές να έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν και να επιβάλλουν τις απόψεις τους, σε μία ώριμη και κυρίαρχη αγορά όπως αυτή του City.

Όμως και γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες έχουν απάντηση, υποστηρίζοντας ότι οι πάντες στη Γηραιά Ήπειρο αναγνωρίζουν το Λονδίνο ως το κυρίαρχο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης και ως εκ τούτου θα ήταν ανόητο ακόμη και να σκεφτεί κάποιος να ρίξει την αξία του City.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v