Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΤΜs… χρυσού στη Γερμανία

Εχοντας παράδοση για το "καταφύγιο" του χρυσού, οι Γερμανοί σύντομα θα έχουν την δυνατότητα να αγοράζουν το κίτρινο μέταλλο τόσο εύκολα όσο αγοράζουν μια …σοκολάτα, μέσω των μηχανημάτων ATM.

  • James Wilson (Φρανκφούρτη), Javier Blas (Λονδίνο)
ΑΤΜs… χρυσού στη Γερμανία
Εχοντας μακρά παράδοση και αγάπη για το "καταφύγιο" του χρυσού, οι Γερμανοί σύντομα θα έχουν την δυνατότητα να αγοράζουν το κίτρινο μέταλλο τόσο εύκολα όσο αγοράζουν μια …σοκολάτα, χάρη σε σχέδιο τοποθέτησης μηχανημάτων αυτόματης πώλησης χρυσού σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα.

Η επιχείρηση, την οποία προωθεί η κοινοπραξία TG-Gold-Super-Markt, έχει στόχο να αξιοποιήσει την έκρηξη της λιανικής ζήτησης για χρυσό, σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει απαξίωση άλλων επενδυτικών ενεργητικών.

«Οι Γερμανοί επενδυτές πάντα προτιμούν να έχουν μεγάλο κομμάτι της περιουσίας τους σε χρυσό, για ιστορικούς λόγους. Εχουν χάσει δυο φορές τα πάντα,» εξηγεί ο Thomas Geissler, ο ιδιοκτήτης της εταιρίας, που ευελπιστεί να εγκαταστήσει μηχανήματα «Χρυσός στο Χέρι» σε 500 τοποθεσίες σε γερμανόφωνες χώρες φέτος.

«Είναι καλό να έχεις χρυσό στην τσέπη σε καιρούς αβεβαιότητας.»

Ένα πρωτότυπο μηχάνημα που τοποθετήθηκε για προβολή στο Αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, μοιάζει σαν τα αυτόματα μηχανήματα που πωλούν αναψυκτικά και σνακς. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν φύλλο χρυσού βάρους 1 γραμμαρίου προς 30 ευρώ ή μια ράβδο 10 γρ. προς 245 ευρώ, καθώς και χρυσά νομίσματα.

Όταν ο ρεπόρτερ των Financial Times δοκίμασε το μηχάνημα και αγόρασε το φθηνότερο προϊόν, έλαβε ένα μεταλλικό κουτάκι με ταμπελίτσα «Ο Χρυσός Θησαυρός μου», με πιστοποιητικό αυθεντικότητας υπογεγραμμένο από τον κ. Geissler και το φύλλο χρυσού, αλλά πάντως δεν έλαβε απόδειξη, ούτε τα σωστά ρέστα. Ο κ. Geissler δεσμεύθηκε ότι θα διαθέσει μέσα στο μήνα ένα πιο προηγμένο πρωτότυπο.

Οι τιμές του μηχανήματος (περίπου 30% ακριβότερες από τις τιμές της αγοράς όσον αφορά το φθηνότερο προϊόν) ενημερώνονται κάθε λίγα λεπτά. Το μηχάνημα περιέχει κάμερα που παρακολουθεί τις συναλλαγές για τον έλεγχο τυχόν ξεπλύματος χρήματος, δήλωσε ο κ. Geissler.

Το ενδιαφέρον για τον χρυσό έχει εκτιναχθεί στα ύψη κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης και η Γερμανία τον τελευταίο χρόνο ήταν «κορυφαία» στην λιανική ζήτηση στην φυσική αγορά του προϊόντος.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v