Και η SNB ζητά εξουσίες στις UBS-Credit Suisse

Λίγο μετά τις ΗΠΑ και λίγο πριν την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ζήτησε εξουσίες επί των κραταιών τραπεζών της χώρας, UBS και Credit Suisse, οι οποίες έχουν παθητικά 6πλάσια από το ΑΕΠ της χώρας.

Και η SNB ζητά εξουσίες στις UBS-Credit Suisse
Η Swiss National Bank ζήτησε να εφαρμοστούν νέες ρυθμίσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα λήψης δραστικών μέτρων στις κραταιές τράπεζες της χώρας, εάν τα προβλήματά τους απειλούν το σύνολο της οικονομίας, καθώς και νέα μέτρα καταπολέμησης της ύφεσης και αποτροπής του αποπληθωρισμού.

Η SNB δήλωσε ότι οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Ελβετίας, η UBS και η Credit Suisse, παραμένουν σε δύσκολη κατάσταση. Ζήτησε επίσης να δοθούν εξουσίες διαμελισμού των τραπεζών ή περιορισμού του μεγέθους τους, εάν χρειαστεί.

Οι ελβετικές προτάσεις έγιναν μία ημέρα αφότου ο Αμερικανός Πρόεδρος κ. Barack Obama κατέθεσε το σχέδιό του για την αναμόρφωση της χρηματοπιστωτικής εποπτείας των Ηνωμένων Πολιτειών και λίγες ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση αναλόγων σχεδίων από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ρυθμιστικές αρχές της Ελβετίας και ειδικά η κεντρική τράπεζα SNB πιέζουν για σκληρότερη επόπτευση των μεγάλων τραπεζών της χώρας, μετά τις ζημίες-ρεκόρ στους δύο οίκους και την παρά λίγο κατάρρευση της UBS, που προκάλεσαν τον φόβο κατάρρευσης ισλανδικού τύπου της ελβετικής οικονομίας.  

Η UBS και η Credit Suisse έχουν παθητικά άνω των 3 τρισ. δολαρίων, μέγεθος σχεδόν έξι φορές μεγαλύτερο από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ελβετίας, γεγονός που καθιστά τη χώρα την πιο εκτεθειμένη στις τράπεζές της από όλα σχεδόν τα κράτη του πλανήτη.

"Δεν γίνεται να υπάρχουν πια ταμπού, ύστερα από όσα ζήσαμε στα δύο τελευταία χρόνια" δήλωσε ο αντιπρόεδρος της SNB, κ. Philipp Hildebrand, σε συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v