Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επιλεκτική στήριξη των Γερμανών

Η γερμανική κυβέρνηση φροντίζει να είναι επιλεκτική στις εταιρείες που στηρίζει. Έδωσε κεφάλαια στην Opel, αρνήθηκε παροχής βοήθειας στην Arcandor. Όλα εξαρτώνται, ως φαίνεται, από το εάν έχει το "ΟΚ" των πολιτών.

  • Lex
Η επιλεκτική στήριξη των Γερμανών
Η Γερμανία έχει δημιουργήσει το επονομαζόμενο «Γερμανικό Fund» συνολικής αξίας 115 δισ. ευρώ προκειμένου να στηρίξει επιχειρήσεις οι οποίες δυσκολεύονται στην εύρεση χρηματοδότησης.

Η παροχή 1,5 δισ. ευρώ στην Opel μάλλον «ανοίγει» την όρεξη σε κάθε επιχείρηση να αναζητήσει βοήθεια από το γερμανικό δημόσιο, είτε μέσο των 75 δισ. ευρώ σε πιστωτικές εγγυήσεις είτε μέσου του «πακέτου» βοήθειας των 45 δισ. ευρώ, δύο μέτρα που ελήφθησαν τον περασμένο Ιανουάριο.

Όμως η άρνηση στήριξης της εταιρείας λιανικών πωλήσεων Arcandor –η οποία διαθέτει διπλάσιο εργατικό δυναμικό σε σύγκριση με την Opel- μάλλον υποδεικνύει ότι η Opel αποτέλεσε μία και μοναδική ειδική περίπτωση για την κυβέρνηση της Angela Merkel.

Ταυτόχρονα η γερμανική κυβέρνηση έστειλε το μήνυμα ότι οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να στηρίζονται στην γενναιοδωρία του κράτους, όταν αντιμετωπίζουν μακροχρόνια οικονομικά προβλήματα. Άλλωστε τα οικονομικά προβλήματα της Arcandor ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2008.

Το ίδιο μάλλον θα ισχύσει και στην περίπτωση της Porsche, η οποία προσπαθεί να διασωθεί από την άσχημη εξέλιξη της επένδυσής της στην Volkswagen.

Θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι οι κινήσεις της γερμανικής κυβέρνησης βρίσκονται σε «ευθεία σύνδεση» με τις απόψεις που εκφράζει η κοινή γνώμη. Βάσει δύο ερευνών οι περισσότεροι Γερμανοί ήταν αντίθετοι στην παροχή οικονομική βοήθειας στην Arcandor.

Η αποτυχία του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) στις ευρωεκλογές αποδόθηκε και στην «τάση» που έχει να είναι υπέρ των συνεχών κρατικών παρεμβάσεων. Όμως ο υποψήφιος του SPD για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, κ. Frank-Walter Steimeier, εξακολουθεί να εμφανίζεται ως υπέρμαχος των κρατικών παρεμβάσεων.

Από την πλευρά της η κ. Merkel θεωρείται ότι δεν θα εναντιωθεί σε ενδεχόμενη παροχή στήριξης στις τεχνολογικές εταιρείες Qimonda και Infineon, κυρίως γιατί θεωρεί ότι η βασική ανταγωνίστριά τους Intel, ήδη, ωφελείται από τα προγράμματα στήριξης των ΗΠΑ.

Όμως όλα μπορούν να αλλάξουν. Κλειδί αποτελεί η ανεργία, η οποία φθάνει στο 8,2%. Εάν αρχίζει να αυξάνει τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v