Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Σκάει η βόμβα" των συντάξεων λόγω κρίσης

Η συμπίεση στα συνταξιοδοτικά συστήματα, ιδιωτικά και δημόσια, απειλεί να μετατρέψει την χρηματοοικονομική κρίση των τελευταίων ετών σε κοινωνική κρίση που θα κρατήσει δεκαετίες, προειδοποίησε ο ΟΟΣΑ.

  • Chris Giles, Economics Editor
Σκάει η βόμβα των συντάξεων λόγω κρίσης
Η συμπίεση στα συνταξιοδοτικά συστήματα, ιδιωτικά και δημόσια, απειλεί να μετατρέψει την χρηματοοικονομική κρίση των δύο τελευταίων ετών σε κοινωνική κρίση που θα κρατήσει δεκαετίες, προειδοποίησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Στην ετήσια έκθεση για την κατάσταση των συνταξιοδοτικών συστημάτων του πλανήτη, ο διεθνής οργανισμός τονίζει ότι τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία απώλεσαν 23% της αξίας τους πέρσι, ενώ τα υψηλά επίπεδα ανεργίας «αφήνουν λίγα περιθώρια για μεγαλύτερη γενναιοδωρία από τις κρατικές συντάξεις.»

Ο Angel Gurria, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, δήλωσε: «Εάν μεταρρυθμιστούν τα συνταξιοδοτικά συστήματα τώρα και γίνουν αρκετά βιώσιμα και εύρωστα ώστε να μπορούν να προσφέρουν προφύλαξη σε περιόδους διακυμάνσεων των αγορών, οι κυβερνήσεις θα σωθούν από μεγάλα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα στο μέλλον.»

Οι άνθρωποι των οποίων το συνταξιοδοτικό εισόδημα έχει υποστεί τα μεγαλύτερα πλήγματα από την κρίση, είναι όσοι εξαρτώνται από συντάξεις προσδιορισμένης εισφοράς, με μεγάλες επενδύσεις σε χρηματιστήρια, και είναι κοντά στην συνταξιοδότηση. Αυτό το μοντέλο αφορά κυρίως Αμερικανούς πολίτες. Αντιθέτως, οι νεώτεροι εργαζόμενοι δεν υφίστανται τόσο μεγάλο πλήγμα, επειδή έχουν χρόνο να διορθώσουν την ζημιά κι επειδή τα κεφάλαια που έχουν αποταμιεύσει είναι μικρότερα.

Οι ζημίες στα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα ήταν υψηλότερες -25% και πάνω- σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν μεγάλες επενδύσεις σε χρηματιστήρια. Οι απώλειες στην Γερμανία, το Μεξικό και την Τσεχία, όπου τα ταμεία έχουν επενδύσει περισσότερο σε ομόλογα, ήταν οι μικρότερες –υπό του 10%.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v