Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πετρέλαιο "παγώνει" τη ρωσική αρκούδα

Η ρωσική αγορά έχει υποχωρήσει 20% τον Ιούνιο. Βρίσκεται επίσημα σε "bear market". Η πορεία της είναι άμεσα συνδεδεμένη με το πετρέλαιο. Αποτελεί, λοιπόν, έναν πολύ καλό οδηγό για την αγορά πετρελαίου.

  • John Authers, Investment Editor
Το πετρέλαιο παγώνει τη ρωσική αρκούδα
Η ρωσική αρκούδα επέστρεψε. Εάν θεωρήσουμε ότι ο ορισμός της "bear market" είναι πτώση υψηλότερη του 20%, τότε ο ρωσικός δείκτης RTS εισήλθε σε διαπιστωμένη πτωτική αγορά τον περασμένο μήνα.

Ας εξετάσουμε καλύτερα τα δεδομένα. Ο RTS ξεκίνησε την υποχώρησή του αφού είχε πρώτα ενισχυθεί 144% σε τέσσερις μήνες, πορεία που ακολούθησε πτώση του κατά 80,3%. Εξακολουθεί να βρίσκεται 81,1% ψηλότερα σε σύγκριση με το ιστορικά χαμηλό επίπεδο του Ιανουαρίου.

Τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά; Όπως γνωρίζουμε, οι αναδυόμενες αγορές αντιμετώπισαν έκρηξη, η οποία σταμάτησε κατά τη διάρκεια του Ιουνίου καθώς η διάθεση ανάληψης ρίσκου υποχώρησε.

Προκειμένου, πάντως, να εξηγήσεις τη συμπεριφορά του RTS το μόνο που χρειάζεται να ξέρεις είναι οι διακυμάνσεις στην τιμή πετρελαίου και όχι οι όποιες εξελίξεις στις τρεις άλλες χώρες που έχουν συνθέσει την BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα).

Εάν συγκρίνει κάποιος μία γραφική απεικόνιση της πορείας του πετρελαίου από το 2003 έως και σήμερα και μία αντίστοιχη του δείκτη RTS, πολύ δύσκολα θα ανακαλύψει οποιαδήποτε διαφορά. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών οι διακυμάνσεις των δύο αγορών είναι ταυτόσημες.

Την ίδια στιγμή μία μελέτη του κ. Marshall Goldman, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Harvard και εξειδικευμένο στη ρωσική οικονομία, αποδεικνύει ότι για κάθε χρόνο, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης έως και το 2008 η πετρελαϊκή παραγωγή της Ρωσίας και το ΑΕΠ της χώρας ακολουθούσαν την ίδια ακριβώς πορεία.

Η σκληρή ύφεση της εποχής Yeltsin συνέπεσε με πτώση στην πετρελαϊκή παραγωγή, ενώ η άνθηση των χρόνων του κ. Putin συνέπεσε με αύξηση στη συγκεκριμένη παραγωγή. Πέρυσι η ανάπτυξη παρέμεινε υγιής, με την παραγωγή πετρελαίου να υποχωρεί οριακά.

Ως εκ τούτου, η ρωσική αγορά αποτελεί ένα καλό benchmark για να "παίξει" κάποιος στο πετρέλαιο, ενώ τα θεμελιώδη δεδομένα αποδεικνύουν ότι δεν θα χάσει με αυτήν την τακτική. Εάν πιστεύετε ότι το πετρέλαιο θα υποχωρήσει, διατηρήστε θέσεις short σε ρωσικές μετοχές. Εάν πιστεύετε ότι θα ενισχυθεί τότε προχωρήστε σε αγορά ρωσικών μετοχών.

Δηλαδή, η επιστροφή των "αρκούδων" στη Ρωσία, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, δεν οφείλεται σε τίποτε άλλο παρά στην αποδυνάμωση του "μαύρου χρυσού".
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v