Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι Αμερικανοί θυμήθηκαν την αποταμίευση

Οι Αμερικανοί ανακάλυψαν τα "καλά της αποταμίευσης". Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουν τα δικά τους εισοδήματα, αλλά σαφώς πλήττουν την ευρύτερη οικονομία. Μεγαλύτερη αποταμίευση σημαίνει λιγότερη κατανάλωση.

  • Lex
Οι Αμερικανοί θυμήθηκαν την αποταμίευση
Θέλετε να μάθετε γιατί οι τιμές ακινήτων στις ΗΠΑ εξακολουθούν να υποχωρούν και γιατί τα καταστήματα "κυνηγούν" πελάτες και δεν βρίσκουν;

Εξετάστε τις εισροές κεφαλαίων α΄ τριμήνου τις οποίες δημοσιοποίησε η Fed. Ιδιωτικά κεφάλαια συνέχισαν να "πέφτουν" στην αγορά real estate έως το γ΄ τρίμηνο του 2007. Αμέσως μετά, όταν οι τιμές άρχισαν να υποχωρούν, οι εισροές μειώθηκαν. Στο α΄ τρίμηνο του 2008 είχαν σημειώσει πτώση 13%.

Τα στοιχεία, επίσης, αποκαλύπτουν ότι οι Αμερικανοί στρέφονται στην αποταμίευση. Παρότι η ύφεση ξεκίνησε πριν από 18 μήνες, μόλις στο δ΄ τρίμηνο του 2008. Οι συνολικές αποταμιεύσεις από 90 δισ. δολάρια έφτασαν στα 320 δισ. δολάρια στο εν λόγω τρίμηνο, στο υψηλότερο όριο εδώ και δεκαετίες.

Το επίπεδο των αποταμιεύσεων αντιστοιχεί στο 2,3% του ΑΕΠ, δηλαδή έχει διπλασιαστεί σε σύγκριση με το επίπεδο όπου βρισκόταν στην ύφεση της δεκαετία του ’90. Σαφώς αυτό δεν είναι καλό νέο για την κατανάλωση, ιδιαίτερα καθώς μόλις τώρα οι Αμερικανοί ανακαλύπτουν την "αξία της αποταμίευσης".

Όπως φαίνεται οι Αμερικανοί φροντίζουν να προστατεύσουν τους ισολογισμούς τους. Αλλά σταματούν να καταναλώνουν. Δηλαδή αυτό που είναι καλό για τον καθένα ξεχωριστά, δεν είναι όμως και το καλύτερο για την ευρύτερη οικονομία.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v