Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Harvard: η κρίση "χτυπά" και την αφρόκρεμα

Το Harvard, το αρχαιότερο και πλουσιότερο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, που είχε μέση ετήσια απόδοση 13,8% στην 10ετία, προχωρά σε περικοπές προσωπικού και πάγωμα επενδύσεων και δαπανών, λόγω της κρίσης.

Harvard: η κρίση χτυπά και την αφρόκρεμα
Η «Τάξη του 2009» του Harvard's Kennedy School of Government, θα γιορτάσει την αποφοίτησή της με διαδηλώσεις για τις περικοπές στο προσωπικό του κορυφαίου παγκοσμίως πανεπιστημίου.

Το Harvard University ανακοινωσε ότι θα περικόψει 275 θέσεις εργασίας καθώς η ύφεση «ροκανίζει» το καταπίστευμα, ύψους 30 δισ. δολ., του ιδρύματος και το υποχρεώνει σε δραστικές περικοπές των δαπανών.

Καθώς αντιμετωπίζει «πρωτοφανείς οικονομικές προκλήσεις,» ο κ. Drew Faust, πρόεδρος του πλουσιότερου εκπαιδευτικού ιδρύματος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι προηγούμενες κινήσεις που έχουν γίνει στο πανεπιστήμιο, με πάγωμα μισθών και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, δεν έχουν αποδειχθεί επαρκείς.

Οι περικοπές αφορούν θέσεις διοικητικές, επαγγελματικές, υπαλλήλους και τεχνικό προσωπικό σε όλα τα σχολεία του ιδρύματος, ενώ θα ζητηθεί από επιπλέον 40 εργαζόμενους να μειώσουν το ωράριό τους.

Το Harvard είναι το αρχαιότερο πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Πολιτειών και το καταπίστευμά του 30 δισ. δολ. αποτελεί το αντικείμενο του φθόνου των υψηλού επιπέδου ανταγωνιστών του. Κατά την διάρκεια της τελευταίας 10ετίας, η μέση ετήσια απόδοση του ιδρύματος ήταν 13,8%.

Αλλά εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης προβλέπεται να απολέσει σχεδόν το 30% αυτών των ενεργητικών του, με τα οποία χρηματοδοτείται σχεδόν το ένα τρίτο του ετήσιου λειτουργικού προϋπολογισμού. Ήδη, το Harvard έχει παγώσει την ανάπτυξη έργων και τις προσλήψεις.

Μέχρι πρόσφατα, το Harvard φρόντιζε να επιδεικνύει την οικονομική ισχύ του, προσελκύοντας τους καλύτερους ακαδημαϊκούς και προσφέροντας γενναιόδωρες αμοιβές, με αποτέλεσμα να προκαλεί σοβαρά προβλήματα με φτωχότερους πόρους.

Η νέα πραγματικότητα έχει υποχρεώσει το πανεπιστήμιο να απέχει από τις ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις σε τιτλοποιημένα χρεόγραφα στεγαστικής πίστης και «τοξικά» ενεργητικά και έχει προκαλέσει αρκετές αποχωρήσεις πρόσφατα από την Harvard Management Company, που διαχειρίζεται το καταπίστευμα. Οι Marc Seidner και Michael Llodra, δύο παλαιοί διαχειριστές ομολόγων, δήλωσαν απογοητευμένοι με την πιο συντηρητική προσέγγιση και ανακοίνωσαν ότι θα αποχωρήσουν.

Το Harvard, με έδρα στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, απασχολεί 16.000 εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό. Οι περικοπές εκπροσωπούν το 2% του εργατικού δυναμικού του.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v