Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το "έξυπνο" ρευστό της ΕΚΤ

Η μέθοδος ρευστότητας της ΕΚΤ -είτε βρέθηκε επί τούτου είτε εκ παραδρομής- είναι σχεδόν ιδανική. Η τελική της επιτυχία θα εξαρτηθεί από το αν οι τράπεζες θα περάσουν το ρευστό στους δανειολήπτες.

Το έξυπνο ρευστό της ΕΚΤ
Όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι θα δεχτεί όλες τις προσφορές για απεριόριστη ετήσια πίστωση στο βασικό επιτόκιο 1%, μόνο ένας τραπεζίτης με τούβλο για κεφάλι θα έλεγε όχι.

Βάζοντας απλώς κάποια από τα 442 δισ. ευρώ της ΕΚΤ σε 10ετή ιταλικά ομόλογα, οι 1.121 τράπεζες που συμμετείχαν στη δημοπρασία της Τρίτης μπορούν να αποκομίσουν επιπλέον απόδοση 350 μονάδων.

Έξυπνα η ΕΚΤ προκάλεσε το ενδιαφέρον, σηματοδοτώντας ότι δύσκολα θα μειώσει άλλο τα επιτόκια και άρα οι ετήσιες επιχειρήσεις της θα έπρεπε να αποτιμηθούν υψηλότερα. Ήταν μια απλή μέθοδος να ποτίσει με ρευστότητα το σύστημα.

Δίνοντας τη δυνατότητα στις εμπορικές τράπεζες να δανειστούν φθηνά και να επενδύσουν τα έσοδα σε κρατικά ομόλογα, η ECB έκανε outsourcing στην ποσοτική χαλάρωση, σε αντίθεση με την αμερικανική Federal Reserve και την Bank of England, που κάνουν τη διαδικασία μόνες τους.

Όμως, το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι το ίδιο: οι αποδόσεις των επιτοκίων υποχωρούν, τα επιτόκια πέφτουν παρακάτω και η πραγματική οικονομία επωφελείται. Μέσα από την όλη διαδικασία οι κυβερνήσεις χρηματοδοτούν τις δανειακές τους ανάγκες και οι τράπεζες χρησιμοποιούν τις αποδόσεις για να αποκαταστήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, βελτιώνοντας τις δυνατότητες δανεισμού.

Η μέθοδος, είτε βρέθηκε επί τούτου είτε εκ παραδρομής -επειδή τα 22 μέλη της διοικητικής επιτροπής της ΕΚΤ δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε τίποτε άλλο-, είναι σώφρων. Θα αποδειχτεί λιγότερο αδέξια από τις μεθόδους των ΗΠΑ και της Βρετανίας, που κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν πληθωρισμό τυπώνοντας τόσο πολύ χρήμα κι έτσι, εντέλει, να ωθήσουν υψηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων. Αντιθέτως, η προσέγγιση της ΕΚΤ είναι καλύτερα διαχειρίσιμη.

Η πραγματική δοκιμασία θα είναι το κατά πόσον οι τράπεζες θα μεταφέρουν τα πλεονεκτήματα στους δανειολήπτες. Αφού κατάβρεξε τις τράπεζες με ρευστό, η ΕΚΤ ελπίζει τώρα ότι αυτές θα δροσίσουν και την αγορά.

© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v