Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το "πάγωμα" των κεφαλαιουχικών δαπανών

Οι εταιρείες "κόβουν" από όπου μπορούν. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες είναι το πρώτο θύμα αυτής της τακτικής. Άλλωστε οι επιχειρήσεις δεν έχουν πλέον κάποια "Μεγάλη Ιδέα" για να στηριχτούν, όπως η παγκοσμιοποίηση.

  • Lex
Το πάγωμα των κεφαλαιουχικών δαπανών
Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες εξαφανίστηκαν. Όπου και εάν κοιτάξετε οι εταιρίες μειώνουν τις επενδύσεις τους σε ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες α΄ τριμήνου στην Ιαπωνία υποχώρησαν περισσότερο από 25%, δηλαδή σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση της ιστορίας τους. Στην Αυστραλία η αντίστοιχη πτώση έφτασε στο 10%, στο υψηλότερο ποσοστό δύο δεκαετιών.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι σαφώς δραματικά και πρέπει να εξεταστούν. Η έκρηξη στα εμπορεύματα έδειχνε ότι οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις στην Αυστραλία, ως ποσοστό επί του παγκόσμιου ΑΕΠ, ποτέ δεν ήταν υψηλότερες.

Βάσει στοιχείων της Morgan Stanley, οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις στην Ασία (εκτός Ιαπωνίας) έφτασαν στο 35% του ΑΕΠ το 2008, από 29% που ήταν το 1999. Όμως άρχισε η πτώση.

Η πρόβλεψη του ΔΝΤ για αρνητική πορεία στην παραγωγή στο -3,3% φέτος και στο -4,5% το 2010 δείχνει ότι όλες οι πηγές πρώτων υλών θα παραμεληθούν για αρκετά μεγάλο διάστημα.

Το πρόβλημα είναι ότι στο παρελθόν η πτώση στις κεφαλαιουχικές δαπάνες δεν συνοδευόταν και από στενότητα στην άντληση χορηγήσεων. Για πολλά χρόνια οι κεφαλαιουχικές δαπάνες στηρίχτηκαν σε υπαρκτούς πυλώνες ανάπτυξης. Στη δεκαετία του ’90 ήταν η παγκοσμιοποίηση, στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήταν η υψηλή τεχνολογία.

Ως φαίνεται, όμως, η υφήλιος ξέμεινε από Μεγάλες Ιδέες.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v