Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Παγωμένες" οι συμφωνίες εξαγορών

Οι εταιρίες άντλησαν 887 δισ. δολάρια μέσω των αγορών ομολόγων στο α΄ εξάμηνο, αλλά δεν τα "ξόδεψαν" σε εξαγορές και συγχωνεύσεις. Προτιμούν να προστατέψουν τα κεφάλαιά τους και να περιμένουν το γύρισμα της οικονομίας.

  • Lina Saigol (Λονδίνο) & Julie MacIntosh (Ν. Υόρκη)
Παγωμένες οι συμφωνίες εξαγορών
Η έντονη δραστηριότητα στις αγορές ομολόγων κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου δεν κατόρθωσε να στηρίξει και τις αγορές εξαγορών και συγχωνεύσεων, καθώς οι εταιρίες παραμένουν διστακτικές στην πραγματοποίηση ανοιγμάτων.

Στο α΄ εξάμηνο, εξαιρουμένων των τραπεζών, οι εταιρίες πούλησαν ομόλογα συνολικής αξίας 887 δισ. δολαρίων, δηλαδή η όλη δραστηριότητα ενισχύθηκε 64% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, όπου η αξία των συναλλαγών είχε φτάσει στα 540,3 δισ. δολάρια, βάσει στοιχείων της Dealogic.

Όμως, όλη αυτή η δραστηριότητα δεν μεταφράστηκε σε περισσότερες προτάσεις εξαγορών ή συγχωνεύσεων, καθώς η αξία τους -πάντα στο α΄ εξάμηνο- έφτασε στο 1,1 τρισ. δολάρια, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο, σε εξαμηνιαίο ορίζοντα, από το α΄ εξάμηνο του 2004.

Και αυτό παρά την ύπαρξη κάποιων εντυπωσιακών προτάσεων, όπως αυτή που κατέθεσε η Xstrata για την εξαγορά της Anglo American έναντι του ποσού των 48,3 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τον κ. Dieter Turowski, επικεφαλής της μονάδας ευρωπαϊκών εξαγορών και συγχωνεύσεων της Morgan Stanley, θα υπάρξει πτωτικός κύκλος ο οποίος μπορεί να διαρκέσει από 18 έως 24 μήνες.

"Έχουμε φτάσει τον πάτο, όμως η ανάκαμψη θα είναι αργή και πολύ εύθραυστη", υπογραμμίζει και προσθέτει ότι "ένα θετικό στοιχείο είναι το γεγονός πως οι αγορές μετοχών και ομολόγων είναι ανοιχτές". Δηλαδή αυτό σημαίνει ότι εταιρίες με ικανοποιητική πιστοληπτική αξιολόγηση έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση deals. Πάντως, η όλη δραστηριότητα έχει παγώσει έως ότου υπάρξει σταθεροποίηση.

Τη δραστηριότητα στην αγορά αύξησης μετοχικού κεφαλαίου μονοπώλησε ο τραπεζικός κλάδος, κυρίως στο β΄ τρίμηνο, καθώς οι τράπεζες έσπευσαν να αντλήσουν κεφάλαια προκειμένου να αποπληρώσουν το αμερικανικό δημόσιο. Τράπεζες και χρηματοοικονομικοί όμιλοι άντλησαν 89 δισ. δολάρια σε 92 deals, κατακτώντας το υψηλότερο τριμηνιαία ρεκόρ της ιστορίας.

Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να στηρίξει τη συνολική προσφορά μετοχών, η αξία της οποίας έφτασε στα 330 δισ. δολάρια μέσω 1.738 deals στο α΄ εξάμηνο, δηλαδή διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2005.

"Η δραστηριότητα στις κεφαλαιουχικές αγορές παραμένει ισχυρή. Η δραστηριότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσει αναπτύσσεται πολύ αργά". Αυτό υπογραμμίζει ο κ. Sebastian Grigg, επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής στη βρετανική μονάδα της Credit Suisse.

Η Goldman Sachs κατέκτησε την κορυφαία θέση ως ανάδοχος εξαγορών και συγχωνεύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η Morgan Stanley κέρδισε την πρώτη θέση στις ΗΠΑ.

Οι ανάδοχοι εισέπραξαν προμήθειες ύψους 9,4 δισ. δολαρίων στο α΄ εξάμηνο, δηλαδή λιγότερα από τα 11,4 δισ. που είχαν κατακτήσει στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στο γεγονός ότι σημαντική αύξηση σημείωσε η αναδοχή deals από τις επονομαζόμενες "boutique M&A" εταιρίες, οι οποίες κατέκτησαν το 15% της αγοράς, από 13% που ήταν στο α΄ εξάμηνο του 2008.

Οι εξαγορές από private equity έφτασαν μόλις στα 22,9 δισ. δολάρια, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1997.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v