Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο χρηματιστηριακός "πάτος" του Μαρτίου

Η νέα "συμβατική σοφία" λέει ότι η καταστροφή έχει αποφευχθεί, η ανάκαμψη δεν θα είναι εύρωστη και τα ακραία οικονομικά μέτρα δεν θα αρθούν σύντομα. Άρα, το χρηματιστηριακό χαμηλό Μαρτίου ήταν πράγματι ο "πάτος".

  • John Authers, Investment editor
Ο χρηματιστηριακός πάτος του Μαρτίου
Ύστερα από πολλή σύγχυση αρχίζει να υπάρχει συμφωνία: επίσημοι οικονομολόγοι και επενδυτές από ποικίλες χώρες που έχουν υποστεί διαφορετικά πλήγματα από την ύφεση συμφωνούν σε ορισμένα σημεία: η καταστροφή έχει αποφευχθεί, η ανάκαμψη δεν θα είναι δυνατή και τα ακραία οικονομικά μέτρα δεν θα σταματήσουν σύντομα.

Η τελευταία εκτίμηση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης καθρεφτίζει ιδανικά τη νέα "ορθόδοξη" άποψη.

Αν κάποιος άκουγε τα ίδια πορίσματα από τον ΟΟΣΑ πέρυσι, θα ένιωθε τρομοκρατημένος. Ο διεθνής οργανισμός αναφέρει ότι ο ανεπτυγμένος κόσμος δεν έχει φτάσει στο ναδίρ και η ανάκαμψη θα είναι τόσο αδύναμη που η ανεργία στις ΗΠΑ και στη δυτική Ευρώπη θα ξεπεράσει το 10% και θα παραμείνει εκεί.

Όμως, αν κάποιος άκουγε τα ίδια πράγματα στους πρώτους μήνες της κρίσης, στα τέλη του περασμένου έτους, θα ένιωθε ανακουφισμένος. Ο ΟΟΣΑ πιστεύει ότι έχουμε αποφύγει το μεγάλο κραχ, το οποίο θα προκαλούσε τραπεζική κατάρρευση. Αντί γι' αυτό θα έχουμε μία μεγάλη ύφεση.

Ο ΟΟΣΑ λέει ότι οι πολύ επιθετικές στρατηγικές που επικεντρώνονται στο φθηνό χρήμα θα παραμείνουν σε ισχύ. Λίγες εβδομάδες μόνο πριν, αυτή η εκτίμηση θα ήταν αμφιλεγόμενη, ενώ σήμερα είναι αποδεκτή.

Μία ποικιλόμορφη ομάδα από κεντρικούς τραπεζίτες με διαφορετικές προτεραιότητες δείχνει να συμμερίζεται αυτή την άποψη. Η αμερικανική Federal Reserve αυτή την εβδομάδα αρνήθηκε να προσφέρει οποιαδήποτε ένδειξη ότι θα σταματήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική της. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόσθεσε ρευστότητα στις αγορές χρήματος πολύ πιο επιθετικά απ’ όσο αναμενόταν. Και η Swiss National Bank ώθησε χαμηλότερα το νόμισμά της, το ελβετικό φράγκο.

Οπότε έχουμε ομοφωνία: η καταστροφή έχει αποφευχθεί, η ανάκαμψη δεν θα είναι δυνατή και τα ακραία οικονομικά μέτρα δεν θα σταματήσουν σύντομα.

Είναι ομοφωνία που συνάδει με άλλες ομόφωνες γνώμες, όπως εκείνη που λέει ότι το ναδίρ των χρηματιστηριακών τιμών του Μαρτίου ήταν "ο πάτος". Εάν όλοι αυτοί έχουν δίκιο, το οποίο ευχόμαστε, το χαμηλό του Μαρτίου θα πρέπει να κρατήσει.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v