Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επιστροφή της μεταβλητότητας

Η υφήλιος ξεπέρασε το Μεγάλο Κραχ. Αλλά δεν "έφτιαξαν" τα πάντα. Αυτό αποδεικνύεται από την πορεία των αγορών, με τη μεταβλητότητα των δεικτών και την αναποφασιστικότητα των επενδυτών να κυριαρχούν.

  • Editorial
Η επιστροφή της μεταβλητότητας
Οι αγορές έχουν ξεφύγει από το χάος στο οποίο βρέθηκαν το περασμένο φθινόπωρο, όταν υπήρχε η αίσθηση ότι κάθε εταιρία, ανεξάρτητα του πόσο μεγάλη ήταν, θα μπορούσε να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή.

Η διάθεση ανάληψης ρίσκου επέστρεψε. Όμως οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με μία νέα αβεβαιότητα: άραγε θα πρέπει να είναι αισιόδοξοι -και σε ποιον βαθμό- για την επικείμενη ανάκαμψη;

Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα η πανικόβλητη φυγή προς την ασφάλεια έχει υποχωρήσει. Το δολάριο είναι κατά 9% φθηνότερο σε σύγκριση με πριν από τέσσερις μήνες και τα yields έχουν ενισχυθεί. Το πετρέλαιο ανακάμπτει, φτάνοντας μάλιστα έως και τα 73 δολάρια.

Ο FTSE 100, αν και πάσχει από το σύνδρομο της ώριμης αγοράς, έχει καταγράψει άνοδο 18%.

Σαφώς υπάρχουν καλές ενδείξεις. Οι αναλυτές, που έσπευσαν να υποβαθμίσουν τις προβλέψεις τους, εμφανίζονται πρόθυμοι να προχωρήσουν σε αναβάθμισή τους.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το ΑΕΠ των κρατών-μελών του θα ενισχυθεί 0,7% το 2010, ενώ πριν ανέμενε συρρίκνωση 0,5%.

Όμως, πέραν της άποψης ότι η υφήλιος κατόρθωσε να ξεφύγει από ένα δεύτερο Μεγάλο Κραχ, δεν έχουμε και τόσες πληροφορίες για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Ως εκ τούτου η μεταβλητότητα είναι το βασικό χαρακτηριστικό των αγορών και με τα σκαμπανεβάσματα βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη. Οι αγορές δεν μπορούν να αποφασίσουν ακόμη εάν είναι αισιόδοξες ή απαισιόδοξες.

Οι επενδυτές γιορτάζουν τα θετικά νέα από την Κίνα, καθώς ο Shanghai Composite έχει ενισχυθεί 9% και οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έχουν αναβαθμιστεί. Το τεράστιο "πακέτο" στήριξης και η ασκούμενη οικονομική πολιτική του Πεκίνου μάλλον είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στην αντίπερα πλευρά βρίσκεται η Γερμανία, για την οικονομία της οποία ο ΟΟΣΑ υποβαθμίζει τις προβλέψεις του. Η κυβέρνηση του Βερολίνου δεν φαίνεται και τόσο πρόθυμη για "πακέτα" στήριξης. Οι επιχειρήσεις υποφέρουν από την έλλειψη χορηγήσεων.

Ανάλογα προβλήματα καταγράφονται και στη Ρωσία, με τη μεταβλητότητα να κυριαρχεί στον δείκτη RTS. Σαφώς σημαντικό μέρος της πτώσης δεν είναι παρά η διόρθωση που σημειώθηκε μετά την έκρηξη ανόδου. Όμως η Ρωσία έχει μεγάλα προβλήματα. Η Standard & Poor’s προβλέπει ότι η Μόσχα θα πρέπει να δαπανήσει 40 δισ. δολάρια έως το τέλος του έτους για να σώσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Στην αρχή της κρίσης η υφήλιος έμοιαζε με συγκοινωνούντα δοχεία. Η θεωρία του decoupling δεν αποδεικνυόταν. Σήμερα η Κίνα τα πάει καλά και η Δύση μάλλον υποφέρει.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v