Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η... μόδα του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών

Οι ΚΜΟ 200 ημερών έχουν γίνει τελευταία "της μόδας", καθώς λαμβάνονται ως ένδειξη αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας. Όμως, καλό θα ήταν οι επενδυτές να θυμούνται ότι οι τεχνικές διαπραγμάτευσης άλλοτε "πιάνουν" και άλλοτε όχι.

  • Lex
Η... μόδα του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών
Όπως μία νέα φράση που "γίνεται της μόδας" στο προαύλιο του σχολείου, έτσι το ίδιο ξαφνικά όλοι μιλάνε για τους κινητούς μέσους όρους των 200 ημερών.

Ο δείκτης S&P 500 "φλερτάρει" με το κρίσιμο αυτό επίπεδο, λένε οι ειδήμονες, έχοντας διασπάσει τον ΚΜΟ 200 στα τέλη Μαΐου, για πρώτη φορά ύστερα από έναν χρόνο. Αυτό προφανώς είναι σινιάλο αισιοδοξίας. Αν η αγορά πέσει πάλι κάτω από τον ΚΜΟ 200, ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που θα θεωρήσουν πως δεν είναι και τόσο καλή εξέλιξη.

Πρέπει να ενδιαφέρει αυτό τους επενδυτές; Η παρακολούθηση των κινητών μέσων όρων είναι σίγουρα χρήσιμο μέσο για την εξομάλυνση της μεταβλητότητας και για την παρατήρηση των μακροπρόθεσμων τάσεων. Για παράδειγμα, το ότι οι ΚΜΟ 200 για τις ρωσικές και τις βραζιλιάνικες μετοχές εξακολουθούν να υποχωρούν, παρά την ασυνήθιστη ανάκαμψή τους φέτος, αποτελεί υπενθύμιση ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε bear market.

Όμως, άλλο πράγμα η Ιστορία κι άλλο οι μαντικές ικανότητες. Ο κ. Jeremy Siegel, συγγραφέας του βιβλίου "Stocks for the Long Run", ανέφερε:  "Από το 1886 μέχρι το 2007, η αγορά και η διακράτηση των αμερικανικών μετοχών, όταν ο Dow Jones Industrial Average βρισκόταν πάνω από τον ΚΜΟ 200, αλλά και η πώληση των μετοχών αυτών, όταν η αγορά υποχωρούσε κάτω από το συγκεκριμένο επίπεδο, θα έφερναν ετήσια απόδοση 8,6% (μετά κόστους) έναντι 9,7% για μια στρατηγική αγοράς και διακράτησης". Αν κάποιος ακολουθούσε αυτή τη στρατηγική, θα είχε αποφύγει την κατάρρευση του 1929 και ταυτόχρονα θα "έπιανε" την άνοδο που ακολούθησε.

Αυτοί που παρακολουθούσαν τον ΚΜΟ 200 ημερών θα είχαν αποφύγει επίσης την κατάρρευση του 1987, αν και η πρακτική αυτή ήταν μάλλον άχρηστη στα χρόνια που ακολούθησαν, καθώς "τα θαλάσσωσε" στην περίοδο των dotcoms.

Ακόμα χειρότερα, η αγορά των αμερικανικών μετοχών επειδή ο S&P 500 διαμορφωνόταν υψηλότερα του κινητού μέσου όρου 200 ημερών, θα οδηγούσε σε αύξηση της συσσώρευσης χρημάτων μέχρι την "κορυφή" που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2007. Και τον επόμενο Μάρτιο.

Οι επενδυτές θα πρέπει να θυμούνται ότι όλες οι τεχνικές διαπραγμάτευσης άλλοτε "πιάνουν" κι άλλοτε όχι. Έτσι, εκτός από τις τεχνικές που μας "γυαλίζουν το μάτι", καλό θα είναι να κοιτάμε και μερικές αυθεντικές αναλύσεις.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v