Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το δωδεκάμηνο της κρίσης

Η κρίση πραγματοποίησε κύκλο 12 μηνών. Όλα δείχνουν ότι τέλειωσε. Οι αγορές είναι "κολλημένες", αναμενόντας αποδείξεις ότι η ανάκαμψη θα είναι ισχυρή. Ευελπιστούν πως οι αποδείξεις θα έρθουν από την Ινδία και την Κίνα.

  • John Authers, Investment Editor
Το δωδεκάμηνο της κρίσης
Το β΄ τρίμηνο του 2009 έκλεισε με ρεκόρ ανόδου για τις μετοχές και με υψηλή ανάκαμψη για τις αναδυόμενες αγορές.

Όμως προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τι συμβαίνει, το ορθό είναι να εξετάσουμε την πορεία των αγορών το τελευταίο 12μηνο. Αυτοί οι 12 μήνες ήταν οι πλέον εντυπωσιακοί στη χρηματιστηριακή και στην οικονομική ιστορία της υφηλίου.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου δωδεκάμηνου, ο δείκτης Vix είναι πρακτικά αμετάβλητος. Εμφάνισε στο μεσοδιάστημα έκρηξη, αλλά τελικώς επέστρεψε σε περισσότερο ομαλά επίπεδα.

Η πορεία των μετοχών ήταν κοινή και μικρές και μεγάλες εταιρίες υποφέρουν εξίσου και σχεδόν κάθε αγορά του κόσμου βρέθηκε αντιμέτωπη με ισχυρή πτώση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, μόνο πέντε αγορές εμφάνισαν κέρδη: της Χιλής, της Βενεζουέλας, της Τυνησίας και οι δύο μεγάλες ελπίδες της ανθρωπότητας, δηλαδή της Ινδίας και της Κίνας.

Σχεδόν όλες οι επενδύσεις κατέγραψαν την ίδια πορεία (αν και διαφέρει το timing) και όλες έστειλαν το ίδιο μήνυμα. Οι τιμές πετρελαίου "πάγωσαν" σε διάστημα 12 μηνών, αλλά είναι διπλάσιες σε σύγκριση με τα χαμηλά επίπεδα του Δεκεμβρίου. Τα νομίσματα εμπορευμάτων ακολούθησαν την ίδια πορεία. Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε έως και 45,2% έναντι του γεν και κλείνει το δωδεκάμηνο με πτώση 23,4%.

Οι αναδυόμενες αγορές ακολούθησαν βελτιωμένη πορεία από τις ανεπτυγμένες, εάν εξαιρέσει κάποιος το τελευταίο δίμηνο. Τα ομόλογα είχαν καλύτερες αποδόσεις από τις μετοχές, αλλά τελικώς οι τίτλοι πήραν την ανοδική εκδίκησή τους τον Ιούνιο.

Σχεδόν οι πάντες λένε την ίδια ακριβώς ιστορία: Η άμεση επίπτωση του σοκ έλαβε τέλος. Αυτή τη στιγμή οι αγορές παραμένουν "κολλημένες", αναμένοντας αποδείξεις για την ισχύ της ανάκαμψης. Ελπίζουν, δε, ότι οι αποδείξεις για ανάκαμψη θα είναι ισχυρές και θα προέλθουν από την Ινδία και από την Κίνα.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v