Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρίση φεύγει, ο πληθωρισμός έρχεται

Ο πληθωρισμός θα επιστρέψει, υποστηρίζει ο κ. Joachim Fets, αναλυτής της Morgan Stanley, καθώς ο συνδυασμός ποσοτικής χαλάρωσης και μηδενικών επιτοκίων θα στηρίξει την πορεία του.

  • Joachim Fets, Morgan Stanley
Η κρίση φεύγει, ο πληθωρισμός έρχεται
Οι αγορές είναι περισσότερο σίγουρες απ’ όσο θα έπρεπε για την πορεία του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον κ. Joachim Fets, επικεφαλής του τμήματος διεθνών επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της Morgan Stanley.

"Μπορεί να φαίνεται άκαιρο ή εντελώς άσχετο να ενδιαφερόμαστε τόσο νωρίς για τον πληθωρισμό", υποστηρίζει, καθώς βάσει των προβλέψεων των αγορών ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και στην ευρωζώνη θα είναι χαμηλότερος του 2% σε ορίζοντα 10ετίας, δηλαδή χαμηλότερος απ’ όσο ήταν την περασμένη δεκαετία.

Όμως, τονίζει ο κ. Fets "θεωρούμε περισσότερο πιθανό στην επόμενη δεκαετία ο πληθωρισμός να κινηθεί σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα".

Ο κ. Fets εκθέτει τρεις λόγους για τους οποίους έχει αυτήν την άποψη:

Πρώτος, "το πλέον σύνηθες επιχείρημα που δικαιολογεί την άποψη ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλός είναι ότι η ύφεση έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ πραγματικής και εν δυνάμει παραγωγής και ως εκ τούτου η επιπλέον παραγωγή θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να απορροφηθεί.

Όμως οι περισσότεροι εξ αυτών που υποστηρίζουν αυτήν την άποψη υπερεκτιμούν το μέγεθος του χάσματος αλλά και τη σημασία την οποία αυτό μπορεί να έχει για τον πληθωρισμό.

Δεύτερος, οι αιτίες που διατήρησαν σε χαμηλά επίπεδα τον πληθωρισμό την περασμένη 10ετία -υψηλή παραγωγικότητα, ταχύτατη επέκταση της παγκοσμιοποίησης και απελευθέρωση αγορών- θα είναι λιγότερο ισχυρές το επόμενο διάστημα.

Τρίτος λόγος και πιθανόν πιο σημαντικός, η ποσοτική χαλάρωση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι κεντρικές τράπεζες θα αργήσουν να διακόψουν αυτήν την πολιτική. Όσο μεγαλύτερο διάστημα διατηρείται η νομισματική πολιτική των μηδενικών επιτοκίων τόσο περισσότερο πιθανό ίσως καθίσταται το ενδεχόμενο ο πληθωρισμός να κινηθεί υψηλότερα".
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v