Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμερικανική "επίθεση" στα private equities

Δείκτη Tier 1 στο 15%, πλήρη διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και στις εταιρίες που διαθέτουν. Κανόνες που οφείλουν να ακολουθήσουν τα private equities εάν θέλουν να επενδύσουν σε τράπεζες των ΗΠΑ.

  • Joanna Chung & Francesco Guerrera (Ν. Υόρκη)
Αμερικανική επίθεση στα private equities
Οι εταιρίες private equity που επιθυμούν να εξαγοράσουν προβληματικές τράπεζες οφείλουν να διατηρούν συγκεκριμένα επίπεδα κεφαλαιουχικής επάρκειας και ταυτόχρονα να δεσμευτούν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την επένδυσή τους τουλάχιστον για μία τριετία. Πρόκειται για την πρόταση των αμερικανικών αρχών ώστε να συγκεντρώσουν κεφάλαια για τον ταλαιπωρημένο τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ.

Η πρόταση, βάσει της οποίας οι εταιρίες private equity οφείλουν να διατηρούν τον δείκτη κεφαλαιουχικής επάρκεια Tier 1 τουλάχιστο στο 15% -δηλαδή στο τριπλάσιο απ’ όσο απαιτείται για τις τράπεζες- τουλάχιστον για μία τριετία, έχει προκαλέσει αντικρουόμενες αντιδράσεις μεταξύ στελεχών αρχών ελέγχου. Κάποιοι εξ αυτών θεωρούν τον εν λόγω κανόνα πολύ σκληρό.

Αν και οι Αρχές προτιμούν να πωλούν τις προβληματικές τράπεζες σε άλλους τραπεζικούς οργανισμούς, οι εταιρίες private equity φαίνεται να είναι μεταξύ των ελαχίστων που διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια για εξαγορές.

Η κ. Sheila Bair, πρόεδρος της Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), παραδέχτηκε ότι η απαίτηση για δείκτη κεφαλαιουχικής επάρκειας Tier 1 στο 15% είναι όντως "υψηλή".

"Είναι φανερό ότι επιθυμούμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των επενδυτών σε ό,τι αφορά τον τρόπο διάσωσης των προβληματικών τραπεζών", τονίζει η κ. Bair.

Από την πλευρά του, ο κ. John Dugan, διαχειριστής κυκλοφορίας χρήματος της αμερικανικής κυβέρνησης (Comptroller of the Currency), εξέφρασε ανησυχίες ότι πιθανώς οι απαιτήσεις να ξεπερνούν τα όρια. Μερικά στελέχη των αρχών ελέγχου έχουν επίσης εκφράσει την άποψη ότι κάποιοι κανόνες θα πρέπει να χαλαρώσουν.

Οι νέες απαιτήσεις "θα μειώσουν ενδεχόμενες επενδύσεις των εταιριών private equity" σε τράπεζες που χρειάζονται φρέσκα κεφάλαια, τονίζει ο κ. Douglas Lowenstein, πρόεδρος της Private Equity Council.

Πέραν των απαιτήσεων για τον δείκτη κεφαλαιουχικής επάρκειας, τα private equities οφείλουν να ενημερώνουν την FDIC τόσο για τη διάρθρωση του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος όσο και για τις εταιρίες που βρίσκονται υπό τη σκέπη τους. Άλλωστε, η κ. Bair τόνισε ότι είναι πολύ προβληματισμένη σχετικά με την αδιαφάνεια και την ομίχλη που επικρατεί όσον αφορά στη διάρθρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος αρκετών εταιριών private equity.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v